Wordt komende woensdag de belangrijkste dag van het jaar voor Bitcoin?

Stefan de Graaf


De bitcoin koers hangt op het moment van schrijven rond de 69.000 dollar. Het lijkt erop dat de bulls alle moeite hebben om de koers definitief boven de 69.000 dollar, de all-time high van 2021, te houden.

Een belangrijke reden daarvoor lijkt te liggen in de huidige macro-economische situatie. In januari en februari bleek de Amerikaanse inflatie hoger te liggen dan verwacht, waardoor de Amerikaanse centrale bank de eerste renteverlagingen blijft uitstellen.

In theorie drukt deze ontwikkeling de markt en om die reden wordt komende woensdag wellicht zeer cruciaal voor de bitcoin koers.


šŸš€ Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Waarom is komende woensdag cruciaal voor de bitcoin koers?

Renteverlagingen zijn goed voor risico-assets als bitcoin en om de rente te kunnen verlagen wil de Amerikaanse centrale bank bewijzen zien dat de hoge inflatiecijfers van januari en februari een tijdelijk fenomeen zijn.

Aanstaande woensdag krijgen we de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) voor maart. Het kan zomaar zijn dat deze inflatiecijfers de belangrijkste zijn sinds de Amerikaanse centrale bank in maart 2022 begon met het verhogen van de rentes.

Verwachtingen Amerikaanse inflatie. Bron: forexfactory

Als de inflatie wederom hoger uitpakt dan verwacht (en gehoopt) dan kan het zomaar zijn dat we in 2024 geen drie, maar twee of zelfs minder renteverlagingen krijgen. Dat kan in theorie desastreus zijn voor de markten, in ieder geval op de korte termijn.

Mocht de inflatie lager uitvallen dan verwacht, dan is dat fantastisch nieuws en krijgen we waarschijnlijk in juni de eerste renteverlaging van deze cyclus.

Bron: CME Group

Op dit moment is er volgens de markt nog een kans van 53,2 procent op een eerste renteverlaging tijdens de vergadering van 12 juni 2024. De inflatiecijfers van komende woensdag kunnen deze percentages behoorlijk op de schop gooien en voor veel volatiliteit zorgen.

Is een hoge inflatie echt desastreus voor bitcoin?

Op de iets langere termijn is het nog maar de vraag in hoeverre het desastreus zou zijn voor de bitcoin koers als de inflatie volgende week opnieuw hoog uitvalt. Dat betekent immers dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer op dit verhoogde niveau zal houden.

Het ā€œprobleemā€ daarmee is dat de Amerikaanse overheid met een gigantische schuld kampt, waarvan het de komende 12 maanden een groot deel moet herfinancieren. Biljoenen dollars aan schulden zullen overspringen van de lage rentes van de afgelopen 10 jaar, op de relatief hoge rentes die de centrale bank momenteel hanteert.

Als de Amerikaanse centrale bank de rentes niet verlaagt, dan zullen de jaarlijkse rentekosten van de Amerikaanse overheid extreem oplopen. Daarmee groeien de jaarlijkse begrotingstekorten, nemen de schulden toe en stijgen ook die dekselse rentekosten weer. In theorie kan dat tot een negatieve schuldspiraal leiden, die weleens heel lastig kan worden voor de Amerikaanse dollar.

Met andere woorden: als de rente te lang op dit verhoogde niveau blijft, dan kan dat ten koste gaan van de waarde van de Amerikaanse dollar. Daardoor kunnen investeerders overspringen op alternatieven die de overheid niet kan bijprinten, zoals bitcoin, goud, aandelen, vastgoed, kunst en ander verzamelwaar.

Zoek je meer verdieping in crypto?

In onzeĀ Discord communityĀ bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiĆ«le impact op de bitcoin koers.. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.

Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen in technische analyse.

Praat mee op Discord


Post Views: 747Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment