Worden cryptowallets echt verboden? Een diepere analyse

Stefan de Graaf


Op 19 maart hebben Europese commissies gestemd over een nieuw wetsvoorstel tegen witwassen. Het wetsvoorstel was van grote omvang: het betrof zowel betalingen met contant geld als crypto. In eerste instantie werden verschillende aspecten van het wetsvoorstel geïnterpreteerd als een verbod op hardware wallets. Maar daar komt men nu op terug. 


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Europese commissies stemmen over nieuwe witwaswet

De Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie & Binnenlandse Zaken, evenals de Commissie Economische en Monetaire Zaken kwamen op 19 maart bij elkaar. In de gezamenlijke vergadering werd er gestemd over een legislatief pakket tegen witwaspraktijken. Dit pakket betrof onder andere strengere regelgeving voor aanbieders van cryptodiensten. 

De stemmen voor de implementatie van de wet was als volgt: 71 stemmen voor, negen tegen, vier onthoudingen. Dat rapporteert CoinDesk. Een van de negen stemmen tegen was Patrick Breyer, lid van de Duitse Piratenpartij in het Europees Parlement. In een post op X (voorheen Twitter) deelde hij de stemmen van de Duitse commissieleden. De redenen voor zijn tegenstem publiceerde Breyer op zijn site.

In januari werd er een deal gemaakt over het wetsvoorstel tegen witwassen. Deze was al sinds juli 2021 in ontwikkeling, maar kan nu worden gezien als ‘af’. Het wetsvoorstel is daarentegen nog niet officieel goedgekeurd. Het wetsvoorstel wordt nog voorgelegd aan het Europees Parlement die erover zullen stemmen. Dit is echter een formaliteit. 

Maar hoe zit het nou met hardware wallets?

In tegenstelling tot wat er in eerste instantie gerapporteerd werd, betreft het wetsvoorstel geen hardware wallets. In plaats daarvan scherpt het de regels aan voor aanbieders van cryptodiensten. Daarmee worden onder andere crypto exchanges, brokers, lenders mee bedoeld. Voor hen geldt nu het volgende:

  • Aanbieders voor crypto diensten moeten een streng protocol hanteren voor transacties met (anonieme) zelf beheerde wallets. Dit protocol moet frauduleuze transacties voor witwassen en/of terrorismefinancieren detecteren en aanpakken;
  • Aanbieders voor crypto diensten moeten data verzamelen over klanten die gebruik maken van zelf beheerde wallets. Op basis daarvan moeten ze een risicoprofiel creëren.
  • Het aanbieden van anonieme cryptocurrencies zoals monero (XMR) wordt verboden, evenals het aanbieden van anonieme crypto accounts of anonieme online wallets. 
  • Het verbod is niet van toepassing op aanbieders van anonieme soft-/hardware wallets indien zij geen controle hebben over genoemde wallets.

Wat betekent dit in een praktische zin? Het uitvoeren van een betaling van iedere omvang met een eigen anonieme hardware of software wallet wordt lastiger. Aanbieders van crypto diensten moeten deze transacties namelijk vanaf nu streng controleren. Ze worden echter niet verboden zoals verschillende media aanvankelijk rapporteerden

Daarnaast mogen aanbieders van crypto diensten geen privacy coins zoals monero aanbieden. Ook het aanbieden van anonieme crypto accounts wordt verboden. Het aanbieden van anonieme software wallets is verboden indien deze onder direct beheer staat van de aanbieder. Bij bijvoorbeeld MetaMask is dit niet het geval.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment