Was bitcoin’s opmars ook mogelijk zonder ETF’s? Experts delen visie

Stefan de Graaf


Bitcoin (BTC) bereikte gisteren een nieuw prijsrecord van 69.350 dollar. De afgelopen tijd heeft de bitcoin koers een indrukwekkende opmars doorgemaakt, grotendeels gedreven door de gigantische koopdruk vanuit de spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). Zonder deze in januari gelanceerde beursfondsen had bitcoin echter ook een nieuwe all-time high bereikt volgens experts, zij het later.


Aftellen tot Bitcoin halving: nog 50 dagen tot historisch fenomeen

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin all-time high geaccelereerd door ETF’s

Halverwege januari betraden tien spot ETF’s voor bitcoin de Amerikaanse beurzen. In zo’n anderhalve maand is de bitcoin koers met grofweg 60 procent de lucht in geschoten, tot zijn hoogste prijs ooit.

Nog nooit eerder passeerde bitcoin zijn all-time high vóór de Bitcoin halving. Zou het nieuwe prijsrecord echter ook zo snel al zijn bereikt als de beursfondsen niet waren gelanceerd?

Nee, volgens Seth Ginns, managing partner en hoofd van liquid investments bij CoinFund. “De nieuwe recordhoogte zou ook zonder de ETF’s zijn bereikt, maar we hebben deze cyclus waarschijnlijk versneld met de ETF-stromen.”

“Ik denk zeker dat de introductie van de ETF een significante meewind was en, zonder deze, zouden we niet op recordhoogtes zijn,” zei Jim Iuorio, managing director van TJM Institutional Services en een ervaren handelaar in futures en opties.

Luorio denkt dat de recente stijging niet alleen komt door ETF’s, maar ook sterk beïnvloed wordt door de politieke situatie. Dit omvat de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven zal verlagen en het einde van het Bank Term Funding program, bedoeld om een mogelijke bankencrisis te voorkomen.

“Er zijn waarschijnlijk meerdere factoren die de prijs van bitcoin op dit moment drijven, maar er is geen twijfel dat ETF’s een hoofdrol spelen,” zei ETF-expert Nate Geraci.

Grote succes van bitcoin ETF’s

De fondsen hebben in totaal bijna 8,9 miljard dollar binnengehaald sinds de introductie op 11 januari. Met name de afgelopen weken genieten de ETF’s van weerzinwekkende instromen, en worden records na records verbroken.

Al sinds de lancering wordt Grayscale’s GBTC, dat voorheen een gesloten trustfonds was, geteisterd door uitstromen. Aan het begin overschaduwde de kapitaalvlucht de instroom bij de nieuw uitgebrachte fondsen, maar de afgelopen tijd is dit niet meer het geval.

Afgelopen dinsdag werd nog de hoogste gecombineerde netto-instroom sinds de debuutdag waargenomen, van respectievelijk 648,5 miljoen dollar. BlackRock had die dag een persoonlijk record te pakken met een netto-instroom van 788,3 miljoen dollar.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment