Waarom vermogensbeheerder Vanguard juist geen interesse heeft in bitcoin

Stefan de Graaf


De hele Amerikaanse crypto-industrie is ervan overtuigd dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) spoedig speciale bitcoin (BTC) ETF’s goed zal keuren. Er lopen dan ook maar liefst 12 aanvragen voor deze beursfondsen. Maar Vanguard, de op één na grootste vermogensbeheerder, heeft weinig interesse in een bitcoin-ETF.


🎁 Nieuw: Bitcoin mining vanuit huis! Eerste €500 cadeau

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Markt wacht op bitcoin ETF

De Exchange Traded Funds in kwestie zijn niet zomaar ETF’s – die bestaan ook voor bitcoin namelijk al. Het zijn zogeheten spot-ETF’s, die in plaats van bitcoin-futurescontracten de ‘echte’ bitcoins als onderliggende waarde hebben. Daardoor vallen de handelskosten in theorie veel lager uit, wat gunstig is voor handelaren.

Minder gunstig is dat de SEC er helemaal niet op zit te wachten om deze fondsen goed te keuren. Nu de SEC de rechtszaak die crypto-vermogensbeheerder Grayscale aanspande heeft verloren zal het in ieder geval de aanvragen weer een verse blik toe moeten werpen. Volgens analisten wordt de kans dat de beursfondsen worden goedgekeurd steeds groter. Het effect dat deze beursfondsen zullen hebben op de bitcoin koers is volgens onderzoek bovendien minstens zo groot.

Eind vorige maand ging het al om 12 verschillende aanvragen, die bovendien van grote namen zijn. Denk daarbij aan 21Shares, Van Eck, Invesco, Fidelity en zelfs BlackRock. Laatstgenoemde wakkerde de hoop op goedkeuring voor alle andere ETF-uitgevers weer aan, die bijna uitgedoofd was. De SEC weigert namelijk al een eeuwigheid dit type beursfonds goed te keuren. BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld, diens aanvraag is dus niet niks.

Vanguard gaat geen bitcoin ETF aanvragen

Maar niet iedere vermogensbeheerder heeft evenveel trek in een bitcoin-ETF. Vanguard, de op één na grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft geen interesse in het aanbieden van zo’n fonds. Dat verklaarde Vanguard-CEO en bestuursvoorzitter Tim Buckley in een interview met CNBC.

Buckley benadrukt dat het bedrijf zich richt op activa met cash flows, zoals aandelen en obligaties. Goud heeft dit niet, daarom biedt Vanguard ook geen ETF’s aan voor goud. Bitcoin valt in dezelfde klasse, daarom gaat Vanguard niet de moeite nemen om een bitcoin-ETF te maken.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment