Waarom stijgt de bitcoin koers momenteel niet verder?

Stefan de Graaf


De afgelopen week zagen we een fikse stijging van bitcoin (BTC), gevolgd door een zijwaartse beweging die nu al enkele dagen duurt. Deze zogeheten ‘consolidatie’ zou het gevolg kunnen zijn van een fikse uitstroom die de bitcoin ETF’s de afgelopen twee dagen hebben meegemaakt. Zeker gisteren was de netto uitstroom groot, veroorzaakt door Grayscale’s GBTC fonds.

Bitcoin ‘consolidatie’ mogelijk veroorzaakt door ETF van Grayscale

Momenteel is bitcoin aardig gestabiliseerd rond de $62.000. Alhoewel een verdere stijging natuurlijk positief zou zijn, is dit eveneens een gewenst gedrag van de koers. Deze huidige prijs kan dienen als een steunniveau voor het verdere verloop. In de toekomst zou dit niveau harde dalingen, zoals we zagen toen de koers de $64.000 naderde, kunnen voorkomen.

Een mogelijke reden voor de consolidatie is de uitstroom die de bitcoin ETF’s de afgelopen twee dagen zagen. Terwijl de fondsen op 28 februari nog een instroom van $673 miljoen zagen, was dit de dag daarna nog maar $92 miljoen. Gisteren, 1 maart 2024, was er zelfs een uitstroom: maar liefst $140 miljoen verliet de markt.

Deze uitstroom wordt voornamelijk veroorzaakt door Grayscale’s ETF, het GBTC fonds. Deze ETF kampt al wekenlang met vertrekkende klanten. Dit komt doordat Grayscale’s fonds al eerder op de markt was, in een ander jasje. Destijds hadden ze tientallen miljarden onder beheer. Toen op 10 januari verschillende bitcoin ETF’s werden goedgekeurd, bleek het omgedoopte GBTC fonds een van de duurste. 

Bitcoin ETF’s stuwen de koers omhoog

Dit werd een van de redenen dat BlackRock’s bitcoin ETF, genaamd IBIT, zo hard is gegroeid. Grayscale-klanten kozen voor goedkopere alternatieven, waaronder BlackRock. Daardoor zag men de uitstroom van Grayscale niet in de netto uitstroom terug, omdat het immers werd ‘herverdeeld’ tussen de ETF’s.

Gisteren was de netto uitstroom echter toch negatief. De uitstroom van Grayscale ging wel gedeeltelijk naar bijvoorbeeld BlackRock, maar ook een deel niet. Daardoor stonden de ETF’s gisteren $140 miljoen in de min. Sommige experts wijzen dit als een potentiële reden aan voor de consolidatie van de afgelopen twee dagen. 

De ETF’s bleken een zeer sterk effect op de koers te hebben. Sinds de goedkeuring van de fondsen is de bitcoin koers met meer dan 50% gestegen. Daarnaast gaat een grote instroom vaak gepaard met een stijging, terwijl een grote uitstroom vaak gepaard gaat met een daling. Desondanks is de crypto wereld zeer onvoorspelbaar, en wordt het afwachten wat het verdere verloop van de bitcoin koers zal worden.

Pak tot 40 euro gratis crypto cadeau

Ben je klaar om je te verdiepen in de wereld van crypto en speel je met het idee om Bitcoin of misschien wel een memecoin zoals Trump’s MAGA te kopen? Wij hebben de handen ineengeslagen met Bybit powered by SATOS, de exchange met het meest uitgebreide aanbod van crypto in Nederland, om onze lezers een exclusieve aanbieding te doen.

Registreer je bij Bybit powered by SATOS via onderstaande knop en krijg als welkomstgeschenk tot 40 euro in de crypto van jouw keuze helemaal gratis.

Pak tot 40 euro gratis


Post Views: 93Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment