Waarom de bitcoin koers momenteel heftiger beweegt dan ethereum

Stefan de Graaf


Normaliter is bitcoin (BTC) stabieler dan de meeste altcoins, maar dat lijkt te veranderen in aanloop naar de volgende halving.

De volatiliteit van de bitcoin koers is afgelopen week flink toegenomen, en komt nu al een tijdje hoger uit dan de volatiliteit van ethereum (ETH).


šŸš€ Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen ā‚¬10,- gratis crypto

Nog maar ongeveer 20 dagen tot bitcoin halving

Het is wellicht nog maar ongeveer 20 dagen tot de volgende halving van bitcoin plaatsvindt. De bitcoin halving is een automatisch proces dat ongeveer elke vier jaar gebeurt.

Tijdens dit proces wordt de hoeveelheid nieuwe bitcoins die wordt gecreƫerd voor het verwerken van transacties gehalveerd.

Bitcoin miners zullen na de volgende halving nog slechts 3,125 BTC per blok krijgen als beloning voor het valideren van transacties in plaats van 6,25 BTC.

Dat betekent dat mining twee keer zo duur wordt en dat er minder BTC op de markt komt. Die factoren zorgen ervoor dat de koers elke vier jaar een gigantische stijging maakt.

Meestal zien we de echte stijging pas een half jaar tot jaar na de halving plaatsvinden. Toch zien we ook vaak een zogenaamde pre-halving bull-run gebeuren. Dat was waarschijnlijk de recente koersstijging die bitcoin maakte.

Verschil in bitcoin en ethereum volatiliteit het hoogst in jaren

Bitcoin is al sinds februari opvallend volatieler dan ethereum, meldt analysebedrijf Kaiko. De historische volatiliteit van bitcoin over een periode van 30-dagen kwam afgelopen week op 60% uit.

Daarmee was vorige week het verschil in volatiliteit tussen bitcoin en ethereum zelfs het grootst in jaren, zegt Kaiko.

Bitcoin ethereum volatiliteit

Niet alleen de aanstaande halving draagt bij aan de toenemende volatiliteit van bitcoin. Ook de lancering van de langverwachte bitcoin spot-ETFs in januari zorgden voor sterke koersschommelingen.

De grote vraag is of deze volatiliteit zich direct na halving doorzet, of dat we, net als in voorgaande jaren, eerst nog wat maanden moeten wachten voordat de koers weer aantrekt.

Overigens kan ethereum een maandje later ook volatiel worden. De markt is gespannen of de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen eind mei de eerste ethereum spot-ETFs zal goedkeuren. Momenteel zijn de meningen hierover sterk verdeeld.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment