Waarom bitcoin de belangrijkste week van dit kwartaal ingaat

Stefan de Graaf


Bitcoin (BTC) maakte een opvallende beweging afgelopen week in reactie op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Aanvankelijk leek deze zwakker dan verwacht waardoor bitcoin steeg, maar op vrijdag bleek deze toch sterker dan verwacht, waardoor bitcoin weer daalde.

Nu moeten we ons opmaken voor wellicht de belangrijkste week van het tweede kwartaal van 2024. Aankomende woensdag krijgen we namelijk een nieuwe consumentenprijsindex (CPI) uit de Verenigde Staten en is het tijd voor de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Dat zijn twee evenementen die koersen flink kunnen laten schommelen.

Rondje langs de crypto velden: XRP dump, en bitcoin kan knallen

Rondje langs de crypto velden: XRP dump, en bitcoin kan knallen

Bitcoin en de Amerikaanse inflatiecijfers

Aanstaande woensdag wordt mogelijk het moment waarop de bullmarkt van bitcoin een vervolg kan krijgen.

Als tijdens de publicatie van de CPI de inflatie lager uitvalt dan verwacht, dan kan dat weleens de brandstof zijn die bitcoin nodig heeft om naar nieuwe koershoogten door te schieten.

Economische kalender Amerika. Bron: forexfactory.com

Het inflatie-festijn begint op woensdag om 14.30u Nederlandse tijd. Voor de CPI staat nu een verwachting van 3,4% op de rol, maar vooral de maandstijgingen (MoM) zullen cruciaal zijn. Die stijgingen laten immers de “trend” van de inflatie zien.

Voor de Federal Reserve ligt de focus wat betreft inflatie vaak op de “Core” variant. Dat is de variant waarbij de voedsel- en energieprijzen niet zijn meegeteld. Voedsel en energie is vaak wat volatieler, waardoor het volgens sommigen een meer accuraat beeld van de inflatie geeft als je die niet meeneemt.

De BTC koers en het rentebesluit van FOMC

Vervolgens krijgen we woensdag ook het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Dat volgt na de vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC) en kan wellicht zelfs een grote impact hebben op de koersen dan de CPI.

Daar blijft het niet bij. Om 20.30u Nederlandse tijd volgt de persconferentie van de Amerikaanse centrale bank. Traditiegetrouw kruipt Powell 30 minuten na de bekendmaking van het rentebesluit achter de microfoon om het journaille toe te spreken en vragen te beantwoorden over het beleid van zijn centrale bank en haar visie op de Amerikaanse economie.

Krijgen we volgende week “licht zwakke” data en een lagere inflatie? Dan kan dat de bitcoin koers weleens naar de maan sturen. Valt de inflatie wederom hoger uit dan verwacht? Dan zal het tegenovergestelde gebeuren.

Wat dat betreft kan komende woensdag de markt “maken of breken” voor de maanden die voor ons liggen. Het sentiment wordt steeds positiever, maar we weten allemaal dat er weinig markten wispelturiger zijn dan de financiële markt en bitcoin.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Zoek je meer verdieping in crypto?

In onze Discord community bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de bitcoin koers. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.

Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks livestreams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen.

Praat mee op Discord


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment