Waarom bitcoin altcoins kan verslaan de komende tijd

Stefan de Graaf


Bitcoin (BTC) lijkt na het neerzetten van meedere all-time highs achter elkaar opnieuw een significante mijlpaal te bereiken. Recentelijke analyses suggereren namelijk dat de dominantie van bitcoin binnen de gehele cryptomarkt aan het toenemen is, een fenomeen dat traders doet denken aan de bear market van 2018-2019. Maar wat betekent deze trend werkelijk voor de cryptomarkt en klopt het dat dit slecht nieuws voor altcoins betekent?


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Het patroon van bitcoin dominantie

Volgens Benjamin Cowen, de oprichter van Into The Cryptoverse en een bekende crypto-analist, is er sinds september een duidelijk opwaarts trend zichtbaar in de dominantiegrafiek van bitcoin. De bitcoin-dominatie betekent feitelijk het percetage van de hele crypto markt dat bitcoin bezit. Dit patroon duidt volgens Cowen duidelijk op een mogelijke verdere toename van bitcoin’s marktaandeel. Met andere woorden, de dominantie van bitcoin – die het aandeel van bitcoin in de totale marktkapitalisatie van cryptocurrencies meet – lijkt “op een grote manier terug te komen”,

Bron: Bejamin Cowen op X

De huidige trend lijkt op de bear market van 2018-2019, waarin de dominantie van bitcoin aanzienlijk groeide omdat investeerders binnen de crypto markt zich richtten op bitcoin als een veilige haven. Ondanks dat bitcoin deze maand een all-time high bereikte, suggereert een andere bekende analist, Beanie,  dat deze trend aanzienlijk verschilt van de bull market van 2021. Toen daalde de bitcoin-dominantie juist van 70% naar 40%. Dit keer lijkt bitcoin’s dominantie zich te herstellen, momenteel staat het op 50.1% volgens CoinStats data.

Slecht nieuws voor altcoins?

Niet elke trader is het echter eens met deze sentimenten. Sommigen, zoals de crypto trader Zero Ika, stellen dat bitcoin’s marktaandeel op lange termijn vanuit een macro-perspectief juist lijkt af te nemen. Dit brengt een interessante discussie op gang over de toekomstige richting van bitcoin’s dominantie en wat dit betekent voor de bredere cryptomarkt.

Duidelijk is dat er onenigheid bestaat over de richting van de bitcoin-dominantie. Mochten Cowen en Beani gelijk hebben, dan zou dit slecht voor altcoins zijn. Immers, als mensen vooral in bitcoin investeren gaat er minder geld naar altcoins. Uiteraard is het omgekeerde ook waar.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment