Waarom Bitcoin aanstaande woensdag heel volatiel kan worden

Stefan de Graaf


Deze week kreeg de bitcoin (BTC) koers voor het eerst in lange tijd enorme tikken te verwerken. Met een hoogtepunt van 73.800 dollar is de huidige koers van 66.500 dollar natuurlijk een kleine tegenvaller.

De dalingen lijken het gevolg van oververhitting in de markt, maar ook van de inflatie die in Amerika wederom hoger uitpakte dan verwacht.

Komende week staat grotendeels in het teken van de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Op woensdag is het zo ver en nemen ze weer een besluit over de rente.


šŸš€ Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen ā‚¬20,- gratis crypto

Wat gaat de Amerikaanse centrale bank doen?

De verwachting ligt op bijna 100 procent dat de rente in de VS op het huidige niveau blijft. Dat betekent dat we geen renteverlaging krijgen en we het dus nog langer met deze hoge rentes moeten doen.

Dat is een behoorlijke omslag ten opzichte van begin dit jaar toen markt nog overtuigd was dat in maart de eerste renteverlagingen doorgevoerd zouden worden.

Zeer belangrijk zijn de ā€œEconomic Projectionsā€ die de Amerikaanse centrale bank samen met het rentebesluit publiceert. Daarin staan de verwachtingen de bank heeft voor de economie de komende kwartalen en ook de rentestanden die het in de toekomst verwacht. Verder wordt de persconferentie van voorzitter Jerome Powell mogelijk ook cruciaal.

Huidige rente in Amerika. Bron: forexfactory

Het wordt heel interessant om te leren hoe de Amerikaanse centrale bank over de inflatie denkt. Al is het nog maar de vraag in hoeverre we waarde moeten hechten aan die opvatting.

Niet lang geleden riepen ze immers nog dat de inflatie slechts een tijdelijk fenomeen zou zijn. Terwijl we nu, ongeveer twee jaar later, weer zorgen hebben over een nieuwe opleving van de inflatie.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Het is nog heel lastig om te zeggen wat de macro-economische impact op de bitcoin koers zal zijn. Waarom? Omdat er nog niet veel duidelijk is over hoe de Amerikaanse centrale bank over de inflatie denkt en welke invloed het zal hebben op haar rentebeleid.

In principe lijkt het nu zeker dat we pas in juni of later de eerste renteverlaging krijgen en dat de Amerikaanse centrale bank dus nog even de tijd heeft om de ontwikkeling van de inflatie te beoordelen.

Het wordt vooral interessant om te zien of de Amerikaanse centrale bank ook de nationale schuld zal benoemen, bijvoorbeeld tijdens de persconferentie van voorzitter Jerome Powell op woensdagavond.

Voor die gigantische schuld zou het goed zijn als de rente zo snel mogelijk zakt, omdat anders de rentekosten teveel in de Amerikaanse begroting hakken.

In de afgelopen paar jaar heeft bitcoin zeer volatiel gereageerd op rentebesluiten van de Amerikaanse centrale bank. De laatste maanden lijkt bitcoin hier minder gevoelig voor te worden, maar het is mogelijk dat de centrale bank ons aanstaande woensdag verrast.

Zoek je meer verdieping in crypto?

In onzeĀ Discord communityĀ bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiĆ«le impact op de bitcoin koers.. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.

Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen in technische analyse.

Praat mee op Discord


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment