Waarom aanstaande donderdag belangrijk is voor de bitcoin koers

Stefan de Graaf


De bitcoin (BTC) koers is 2024 fantastisch begonnen onder de bezielende aanvoering van de spot bitcoin-ETF’s. Na een valse start is de bitcoin koers opgeklommen tot ongeveer 52.000 dollar, waar de digitale munt tegen weerstand lijkt aan te lopen. Die weerstand zou weleens kunnen liggen in een paar macro-economische ontwikkelingen, die momenteel de markt drukken.

Economische ontwikkelingen teisteren de bitcoin koers?

Zo werd afgelopen week bekend dat de Amerikaanse inflatie toch hoger is dan aanvankelijk werd gedacht. De consumentenprijsindex (CPI) kwam binnen op 3,1%, terwijl een score van 2,9% verwacht werd.

Hierdoor nemen de verwachtingen over renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank in 2024 af. Dat is negatief voor de bitcoin koers, omdat risico-assets juist profiteren van lage rentes.

Met lage rentes is kapitaal goedkoper, komt er meer nieuw kapitaal in omloop en uiteindelijk komt daar een deel van bij bitcoin terecht. Gelukkig  presteren de spot bitcoin-ETF’s fantastisch.

Zo is BlackRock hard op weg om MicroStrategy in te halen qua hoeveelheid bitcoin. Tot op heden wist de grootste vermogensbeheerder ter wereld 109.609 bitcoin uit de markt te halen. MicroStrategy heeft er sinds augustus 2020 190.000 te kopen.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat in ieder geval BlackRock en Fidelity het MicroStrategy van Michael Saylor inhalen. Deze ontwikkeling lijkt nu zwaarder te wegen voor de bitcoin koers dan de eerdergenoemde stukjes negatieve macro-economische data.

Komende donderdag cruciaal voor de bitcoin koers

Donderdag belooft een ware macro-economische feestdag te worden. Zo is de gehele donderdag gevuld met belangrijke data voor de Eurozone en de Verenigde Staten.

We krijgen onder andere informatie over de gezondheid van de industrie en dienstensector in allebei de gebieden. Daarnaast krijgen we voor de Verenigde Staten de wekelijkse werkloosheidsclaims.

Afbeelding

Dat laatste is belangrijk, omdat de sterke arbeidsmarkt de Amerikaanse economie vooralsnog een recessie heeft weten te behoeden.

Als we echter naar de bovenstaande grafiek kijken, dan zien we dat de Amerikaanse arbeidsmarkt sinds de eerste renteverlaging in maart 2022 op hetzelfde tempo verzwakt als tijdens het gemiddelde van de recessiejaren van 1950 tot 2010.

Zodoende is het nog te vroeg om te stellen dat een recessie niet meer zal plaatsvinden en mede om die reden kan komende donderdag weleens cruciaal worden voor de bitcoin koers.

Hulp nodig?

In de Premium omgeving van Crypto Insiders houden we deze ontwikkeling nauw in de gaten. Hier bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en de potentiële impact op de bitcoin koers.

In onze Premium omgeving vind je een vriendelijke community van analisten en handelaren van alle niveaus. Hier kun je met experts en beginnelingen praten over de laatste markttrends en krijg je als eerst toegang tot uitgebreide analyses.

Ook organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen. We nodigen je graag uit om voor slechts €1 een 30-daagse proefperiode te starten in onze Premium omgeving.

Probeer 30 dagen voor 1 euro

 


Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten. Deze dienen daarom alleen voor educatieve doeleinden.


Post Views: 117Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment