Vrouw hoeft geen Box 3-belasting te betalen na enorm crypto verlies

Stefan de Graaf


Belasting betalen op investeringen is nooit echt leuk, en dus ook niet op crypto-investeringen. Als je überhaupt al winst hebt gemaakt in dit tumultueuze investeringsklimaat, dan moet je ook nog eens een deel aan de fiscus afgeven. Maar één investeerder heeft geluk, voor haar gelden de normale regels namelijk niet.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Minder belasting voor crypto investeerder met pech

De Rechtspraak heeft een uitspraak van een rechter gedocumenteerd, waarin staat dat een vrouw uit Noord-Holland wordt vrijgesteld van Box 3-belasting op altcoins. Zij heeft namelijk een enorm verlies geleden op de investering. De rechter heeft geoordeeld dat het bezit aan altcoins hierdoor niet meer onder belastbaar bezit in Box 3 valt.

De Belastingdienst wil namelijk dat zij gewoon vermogen betaalt over haar bezit, dat netto rond de 184.000 euro uitkomt. Ongeveer 154.000 euro hiervan bestond uit altcoins, maar dit was begin 2018. Dat jaar stond in het teken van een verwoestende bearmarkt – op 1 januari 2019 was dit bedrag nog geen 6.000 euro meer waard. Dat is een daling van 96%.

Doorgaans rekent de Belastingdienst op Box 3-vermogen een fictief rendement van ongeveer 5,5%. Hier wordt vervolgens 30% belasting op gerekend. Ze zou dus zo’n 1.500 euro over moeten maken naar de Belastingdienst, maar hier nam ze geen genoegen mee. Daar heeft ze nu grotendeels succes mee bereikt. Ze hoeft nu maar 640 euro belasting te betalen over 2018, in plaats van iets meer dan 1.500 euro.

Crypto is ook vermogen

De Belastingdienst was nog niet zo lang geleden eigenlijk nooit een onderwerp dat in één adem werd genoemd met crypto. Maar nu gebeurt dat wel eens. Gemakkelijk is aangifte doen niet altijd, en het bestaan van ontelbaar veel cryptocurrencies en crypto-dienstverleners helpt daar niet bij.

BlockPit heeft hier een oplossing voor bedacht. Dit bedrijf laat je gemakkelijk alle informatie van verschillende accounts en walletadressen verzamelen op één overzichtelijke plek. Sommige mensen zien ze over het hoofd, maar crypto valt óók onder je vermogen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment