Voorzitter Amerikaanse centrale bank uit bezorgdheid over toekomst VS

Stefan de Graaf


Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal reserve), maakt zich grote zorgen over de fiscale toekomst van de Verenigde Staten. De Amerikaanse schulden lopen namelijk sneller op dan de economische groei van het land. Dit zei hij in een interview met 60 Minutes op zondag.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Fiscale situatie VS erg penibel

Powell maakt zich zorgen en meent dat het hoog tijd wordt dat politici “volwassen discussies” gaan voeren om de torenhoge Amerikaanse schulden te dempen.

“Op lange termijn is de Verenigde Staten op een onhoudbaar fiscaal traject. De overheid van de Verenigde Staten is op een onhoudbaar fiscaal traject. Dat betekent dat de schulden sneller groeien dan de economie,”

Aldus Powell in het interview. Powell is samen met de Federal Reserve onder andere verantwoordelijk voor de Amerikaanse rentecijfers. Zoals bekend zijn de rentecijfers al voor een langdurige tijd relatief hoog. Momenteel staan de rentecijfers op 5,25 – 5,50 procent.

Maart komt te vroeg

Aanvankelijk was de verwachting dat de Fed in maart de rentes zou laten dalen. Dit gaat niet gebeuren, meent Powell. Er zijn volgens hem nog niet genoeg tekenen van economische kracht om de rente te laten dalen.

“Het is onwaarschijnlijk dat het comité dat vertrouwen zal krijgen vóór de vergadering in maart, wat binnen zeven weken is. We willen gewoon wat meer vertrouwen voordat we die belangrijke stap van het verlagen van de rente nemen,”

Aldus Powell, die overigens wel verwacht dat de rentecijfers dit jaar verlaagd zullen worden. Maar maart komt in ieder geval nog iets te vroeg hiervoor. Het moet volgens Powell heel gek lopen wil de Fed in maart toch de rente gaan verlagen.

“De dingen die we zouden willen zien die ons eerder actie zouden laten ondernemen zijn zwakte in de arbeidsmarkt of een sterk dalende inflatie.”

De crypto wereld wacht met smart op de renteverlaging. Een lagere rente is namelijk gunstig voor risicovolle assets zoals bitcoin (BTC), ethereum (ETH) of welke cryptomunt dan ook.

Bij een lage rente is investeren een stuk aantrekkelijker. Opvallend genoeg doen crypto assets en ook de aandelenmarkten het de afgelopen maanden verrassend goed ondanks de hoge rente.

Volg dagelijks je crypto winsten


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment