volume voor ‘t eerst sinds 2022 boven $1 biljoen

Stefan de Graaf


De crypto markt kon in 2023 een stuk sterker herstellen van de bearmarkt dan in eerste instantie werd verwacht. De handelsvolumes bleven echter lang ondermaats, maar de laatste maanden van het jaar hebben hier verandering in gebracht.

Nu het nieuwe jaar is begonnen en de koersen gelijk weer stegen na de jaarwisseling, nam het handelsvolume ook weer toe. Het handelsvolume is inmiddels weer gestegen tot het hoogste punt sinds eind 2022.


Cadeautje 🎉: Bitvavo geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Crypto handelsvolume was eerst dramatisch in 2023

Eind 2022, toen de bearmarkt zijn dieptepunt bereikte en veel handelaren uitstapten, bereikte de handelsvolumes een keerpunt. In 2023, ondanks het herstel van de koersen, bleven de handelsvolumes alsmaar dalen.

In september 2023 bereikte het volume zelfs het laagste niveau in meer dan vier jaar. Dat komt omdat beleggers niet wilde kopen noch verkopen. Potentiële kopers waren terughoudend tijdens de bearmarkt terwijl potentiële verkopers liever hun crypto vasthielden in anticipatie van de volgende marktcyclus.

Opvallend ging dat niet gepaard met een herstel van de stablecoin markt. Normaliter gaan stijgende koersen gepaard met stijgende liquiditeit en dat is meestal te zien in een groei in stablecoins. Dat bleef vorig jaar echter uit, de totale marktkapitalisatie van stablecoins was in 2023 juist gekrompen.

Crypto volume piekt weer, Binance blijft de grootste

Tegen het eind van het jaar begonnen de handelsvolumes toch eindelijk weer te stijgen. Het handelsvolume op crypto exchanges bereikte volgens data van The Block in december een waarde van 1,1 biljoen (1.100 miljard) dollar, het hoogst sinds eind 2022.

Dat is meer dan drie keer zoveel als afgelopen september, toen het volume een dieptepunt vond op zo’n 323 miljard dollar.

Deze data suggereert dat de interesse in de crypto-markt weer toeneemt en beleggers weer actiever handelen. Dat is een goed teken voor een aankomende bull-markt.

The Block houdt ook bij waar de handelsvolumes van afkomstig zijn. De afgelopen maanden bleef Binance met afstand het grootste handelsplatform ter wereld.

Het volume lag bij Binance in december op zo’n 432 miljard dollar, bijna 40% van het totaal dus. De cryptobeurs heeft het in 2023 erg zwaar gehad met beleidsmakers en is flink in marktaandeel teruggevallen, maar van de troon gestoten is het dus klaarblijkelijk nog niet.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment