Venezuela keert tegen Bitcoin en verbiedt BTC mining volledig

Stefan de Graaf


Foto: Shutterstock/Ms. Li

In een poging om de stabiliteit van het nationale elektriciteitsnet te waarborgen, heeft de Venezolaanse overheid besloten om bitcoin (BTC) mining in het land te verbieden. Deze stap volgt op een recente operatie waarbij 2.000 cryptomining apparaten in beslag werden genomen als onderdeel van een anti-corruptie initiatief. Gaat dit impact hebben op het BTC netwerk?

Beursgenoteerd Japans bedrijf investeert miljoenen in Bitcoin

Beursgenoteerd Japans bedrijf investeert miljoenen in Bitcoin

Problemen met energievoorziening door BTC mining

Het Ministerie van Elektrische Energie in Venezuela heeft aangekondigd dat cryptomining farms zullen worden losgekoppeld van het nationale elektriciteitsnet. Deze maatregel is bedoeld om overmatig energieverbruik te reguleren en een stabiele stroomvoorziening voor de bevolking te garanderen. Het besluit komt nadat Venezuela de afgelopen jaren herhaaldelijk te maken heeft gehad met stroomuitvallen, met name sinds 2019, die het dagelijks leven en de economie zwaar hebben beïnvloed.

BTC mining is berucht om zijn hoge energieverbruik, en Venezuela is niet het eerste land dat maatregelen neemt tegen deze praktijk. Landen als China en Kazachstan hebben eerder ook strenge reguleringen ingevoerd of cryptomining volledig verboden om soortgelijke redenen. Volgens Venezuela’s Nationale Vereniging van Cryptocurrencies is cryptomining nu verboden in het hele land.

De recente crackdown op cryptomining in Venezuela is onderdeel van een bredere anti-corruptiecampagne die heeft geleid tot de arrestatie van verschillende hooggeplaatste ambtenaren. Eerder dit jaar, in maart 2023, sloot de Venezolaanse energieleverancier al cryptominingfaciliteiten in het hele land af in verband met corruptieonderzoeken rondom het staatsoliebedrijf. Destijds beschuldigde de Venezolaanse procureur-generaal, Tarek William Saab, overheidsfunctionarissen van het uitvoeren van ‘zwarte olieoperaties’ met hulp van de nationale crypto-afdeling.

Internationale trend tegen bitcoin mining

Venezuela’s beslissing om cryptomining te verbieden is in lijn met een wereldwijde trend waarin landen de nadelige effecten van cryptomining op hun energievoorziening aanpakken. Deze ontwikkelingen tonen aan dat, hoewel cryptomining nog steeds winstgevend kan zijn, zoals de CEO van GoMining onlangs benadrukte, de impact op nationale elektriciteitsnetwerken een groeiend probleem blijft voor regeringen wereldwijd.

De beslissing van Venezuela om cryptomining te verbieden komt voort uit de noodzaak om een betrouwbare en efficiënte elektriciteitsvoorziening te garanderen in een land dat al jaren kampt met ernstige stroomuitvallen. Het blijft de vraag hoe deze maatregelen de cryptomarkt in de toekomst zullen beïnvloeden, maar het is duidelijk dat veel overheden geen fan zijn van bitcoin mining.

 


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment