Uniswap overtreft nu Bitcoin in inkomsten door ongekende groei

Stefan de Graaf


Voor het verwerken van transacties, hanteren blockchains transactiekosten, net als de meeste andere betalingsnetwerken. Deze inkomsten gaan naar de zogeheten miners en validators.

Door het grote aantal transacties dat op Ethereum (ETH) plaatsvindt, worden verreweg de meeste kosten op dit netwerk betaalt.

Lang was het Bitcoin (BTC) netwerk hier de grote nummer 2 in, maar daar is nu verandering in gekomen. Uniswap (UNI) heeft Bitcoin namelijk plotseling overstegen en genereert nu meer inkomsten.


Bitcoin koers opgesloten in nauw bereik, cryptomarkt in spanning

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Uniswap nu ‘groter’ dan bitcoin in transactiekosten

Uniswap is een zogeheten decentral exchange (DEX), of gedecentraliseerd handelsplatform, op de Ethereum-blockchain. Gebruikers kunnen op het platform tokens direct met elkaar ruilen zonder tussenkomst van een centrale partij.

Uit gegevens van Crypto Fees blijkt dat Uniswap sinds 15 februari de tweede plaats heeft veroverd van Bitcoin. Ook gisteren kwamen wederom de totale transactiekosten die werden betaald op Uniswap een stuk hoger uit dan op Bitcoin. Het gaat dan om $2,9 miljoen op Uniswap ten opzichte van $1,8 miljoen op Bitcoin.

De eerste plek is nog steeds met ruime afstand voor Ethereum. Gisteren kwamen de totaal betaalde transactiekosten op Ethereum op ruim $15 miljard uit.

Uniswap koers steeg hard na grote upgrade

De reden waarom Uniswap qua transactiekosten Bitcoin in heeft gehaald, heeft waarschijnlijk met een recente update te maken.

Onlangs voerde Uniswap een grote verandering door die de efficiëntie van het handelsplatform aanzienlijk moet vergroten en de handelskosten moet verlagen. Sindsdien is de koers van UNI al met ongeveer 70% gestegen, handelaren waren namelijk erg enthousiast over de upgrade.

Een andere beslissing werd eind vorig jaar minder positief ontvangen. Toen besloot Uniswap extra handelskosten in rekening te brengen voor zogeheten swaps.

Uniswap is verreweg het grootste decentrale handelsplatform op de crypto-markt. Volgens DefiLlama verwerkt het protocol 30% van alle DEX-transacties, wat neerkomt op ruim 1 miljard dollar per dag.

Uniswap staat met een marktwaarde van bijna 8 miljard dollar op de zeventiende plek in de ranglijst van grootste crypto, terwijl Bitcoin steevast op de eerste plek staat.

Twee weken geleden oversteeg bitcoins marktwaarde de grens van 1 biljoen dollar, waardoor het zelfs groter werd dan bedrijven zoals Tesla. In verhouding haalt Uniswap dus opvallend veel inkomsten binnen via zijn transacties.


Post Views: 144Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment