Uit de dood opgestane Bitcoin miner bloeit en verplettert concurrentie

Stefan de Graaf


Eind 2022 ging de grootste beursgenoteerde Bitcoin (BTC) miner ter wereld, Core Scientific, failliet. Maar het wist een hoop te redden met een herstructurering. Op die manier wist het in 2023 alsnog veel bitcoin te delven, zelfs meer dan welke andere beursgenoteerde miner dan ook.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Core Scientific met afstand de grootste

Dat verklaart Core Scientific op sociale mediaplatform X. Om precies te zijn heeft het in 2023 zo’n 19.274 BTC gedolven voor zichzelf, en 5.512 BTC voor derde partijen.

Daarmee is het naar eigen zeggen de grootste beursgenoteerde producent van bitcoin in Noord-Amerika. Het moet gezegd worden dat alle beursgenoteerde miners momenteel afkomstig zijn uit Noord-Amerika. Core Scientific is dus per definitie de grootste beursgenoteerde miner ter wereld.

Dit is fors meer dan de eerstvolgende grootste miner in de sector, Riot Blockchain. Dit bedrijf heeft vorig jaar slechts 6.626 BTC geproduceerd. Dat is relatief laag, wat komt doordat het letterlijk betaald kreeg van de overheid om zijn mininghardware uit te schakelen. Dat had te maken met een enorme hittegolf.

Plaats 3 is voor Marathon Digital, die begin dit jaar verklaarde dat het vorig jaar 12.852 BTC heeft gedolven. Zelfs als je de bitcoins voor klanten van Core Scientific niet meetelt is laatstgenoemde dus groter dan beide concurrenten.

Daar is ook een logische verklaring voor; volgens de Hashrate Index van Luxor heeft Core Scientific een rekenkracht van 17.000 petahash per seconde (PH/s). De twee volgende bedrijven op de lijst zijn Riot Platforms met 9,3 PH/s en Marathon Digital met 7,0 PH/s.

Advertisement
Grootste Bitcoin miner weer beursgenoteerd

Nadat Core Scientific failliet ging, werden zijn aandelen van de beurs gehaald. Maar inmiddels heeft het bedrijf het faillissement achter zich gelaten, waardoor het CORZ-aandeel sinds vorige week woensdag weer op de Nasdaq te vinden is. Maar helaas is het aandeel direct na de herintroductie enorm gecrasht. Op het moment van schrijven staat de koers zo’n 48 procent onder de introductieprijs.

Vragen over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Discord-community van meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment