‘Terroristen gebruiken crypto toch minder dan gedacht,’ aldus overheid VS

Stefan de Graaf


Begin oktober viel terrorismeorganisatie Hamas Israël aan. Kort daarna bleek dat de organisatie zichzelf heeft gefinancierd met onder andere cryptocurrencies, maar dit was volgens critici zwaar overdreven. Nu heeft ook het Ministerie van Financiën van de Verenigde Staten dit toegegeven.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

“Gebruik crypto door terroristen valt reuze mee”

Op woensdag was ondersecretaris Brian Nelson van de Terrorism and Financial Intelligence-afdeling (TFI) van het Amerikaanse Ministerie van Financiën bij een hoorzitting van de Financial Services Committee. Ook FinCEN-directeur Andrea Gacki was hierbij aanwezig, net als pro-crypto parlementslid Tom Emmer.

Laatstgenoemde ondervroeg de twee functionarissen over of het inderdaad klopt dat terroristen veel minder gebruikmaken van crypto dan verwacht. Daarvoor refereert hij naar uitspraken van blockchain-onderzoeksbureaus, die vonden dat media de situatie zwaar overdreven. In het geval van Hamas zou er zelfs geen enkel bewijs voor zijn. Terroristen zouden voor het overgrote deel van hun geld juist gewoon gebruikmaken van het traditionele financiële systeem.

Volgens Nelson klopt dit. “We denken niet dat het bedrag erg hoog is,” verklaarde hij aan het bestuursorgaan. Beide partijen beaamden bovendien dat het crypto-transactievolume van terroristische organisaties erg laag is. In de Amerikaanse Senaat zouden mensen zijn die wetgevingen willen introduceren op basis van de verkeerde cijfers, volgens Emmer.

Overheid VS werkt nog steeds aan crypto regels

Deze conclusie komt overeen met een drietal rapporten dat het ministerie een week geleden heeft gepubliceerd. Niet alleen terroristen zouden veel meer het traditionele financiële systeem gebruiken dan crypto, dit zou namelijk ook gelden voor criminelen in het algemeen.

Emmer zal met zijn kritiek op de Senaat voornamelijk senator het wetsvoorstel van senator Elizabeth Warren bedoelen, wiens plannen eind vorig jaar aardig wat opschudding in de crypto-wereld veroorzaakten. Warren vond crypto zelfs een existentiële bedreiging voor de VS.

Ook Janet Yellen van het Ministerie van Financiën vond afgelopen week eveneens dat de overheid crypto goed moet reguleren, alhoewel ze er verre van zo extreem als Warren in staat. Ze bekritiseerde onder andere dat het gebrekkige inzicht in de reserves van crypto exchanges te veel paniek kan veroorzaken.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment