Terra-oprichter Do Kwon mag cel verlaten, maar nog lang niet vrijuit

Stefan de Graaf


Montenegro heeft aangekondigd dat het Do Kwon, mede-oprichter van Terraform Labs, na lange tijd heeft vrijgelaten. Do Kwon, die al enkele maanden vastzit in Montenegro, werd gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten wegens vermeende betrokkenheid bij een cryptofraudezaak.


šŸš€ Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Do Kwon vrijgelaten, maar nog niet van aanklagers af

De aanklagers zijn van plan het Zuid-Koreaanse paspoort van de mede-oprichter van Terraform Labs in beslag te nemen. Het wordt beweerd dat hij in 2023 in Montenegro een nep Costa Ricaans paspoort heeft gebruikt.

Do Kwon en de rest van het Terra-bestuur zijn verantwoordelijk voor het cryptoĀ miljardenverlies uit 2022. In mei van dat jaar daalde deĀ LUNAĀ munt van $120 naar nul. Daarbij ging in totaal $40 miljard verloren. Voor de ineenstorting van TerraUSD en Luna is Do Kwon aangeklaagd.

De autoriteiten van Montenegro hebben aangegeven dat ze de Terraform Labs mede-oprichter Do Kwon vrij zullen laten. Daarbij mogen de lokale rechtbanken beslissen of hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten of Zuid-Korea. Volgens een rapport van het Montenegrijnse nieuwsmedium Vijesti, zal Kwon op 23 maart uit de gevangenis worden vrijgelaten na bijna een jaar in hechtenis te hebben gezeten.

Bovendien moet hij zijn reisdocumenten inleveren om te voorkomen dat hij het land verlaat. De beslissing om Kwon vrij te laten kwam naar verluidt van de Raad van het Hooggerechtshof, die zal beslissen of hij wordt uitgeleverd aan zijn geboorteland Zuid-Korea.

Uitlevering van Terra-topman kan hem duur komen te staan

Do Kwon werd in maart van vorig jaar in Montenegro gearresteerd omdat hij vervalste reisdocumenten had gebruikt. Dit deed hij samen met zijn ex-collega, de voormalige chief financial officer (CFO) van het Terra-platform, Han Chang-joon. Ook hij is veelvuldig in het crypto nieuws gekomen, omdat hij betrokken is als de financiƫle man achter de fraudezaak.

Autoriteiten uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea dienden concurrerende uitleveringsverzoeken in om Do Kwon te laten berechten voor fraude in hun respectieve landen. Hier is nog geen definitief besluit over genomen. In de Verenigde Staten zal Do Kwon waarschijnlijk acht aanklachten wegens misdrijven tegemoet kunnen zien. In maart 2023 zijn deze door aanklagers ingediend.

Wanneer Do Kwon uitgeleverd zal worden aan zijn thuisland Zuid-Korea zou hij mogelijk ook worden aangeklaagd. Ditmaal wegens fraude en schendingen van de wet op de kapitaalmarkten. Welk land het uiteindelijk zal worden is vooralsnog onbekend. Daarentegen is wel duidelijk dat Do Kwon niet weg lijkt te komen met zijn frauduleuze activiteiten uit het verleden.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment