Terra-oprichter boekt grote overwinning, ontwijkt Amerikaanse cel

Stefan de Graaf


Do Kwon, de oprichter van het financieringsprotocol Terra, heeft onlangs een belangrijke juridische overwinning behaald. Over het uitleveringsberoep in zowel de Verenigde Staten als Montenegro is er een omwenteling gekomen in de strijd in de rechtbank. Na een maandenlange juridische strijd lijkt er eindelijk goed nieuws te komen voor Do Kwon. Althans, voor nu.


šŸš€ Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen ā‚¬20,- gratis crypto

Do Kwon wint hoger beroep tegen uitlevering aan VS

Do Kwon, die al langere tijd vastzat in Montenegro, heeft opnieuw met succes een beroep gewonnen. Deze keer tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Het Hof van Beroep in San Francisco oordeelde in zijn voordeel, wat betekent dat hij niet zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Deze uitspraak volgt op een langdurige juridische strijd waarin de Terra-topman heeft volgehouden dat hij onschuldig is.

Do Kwon, voormalig CEO van Terraform Labs, wordt beschuldigd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) van het schenden van Amerikaanse effectenwetten door niet-geregistreerde effecten uit te geven.

Terraform Labs, een cryptobedrijf opgericht in 2018, was gespecialiseerd in de ontwikkeling van de Terra (LUNA) blockchain. Do Kwon speelde een belangrijke rol in de wereld van crypto tot de ineenstorting van terraUSD (UST) en terra (LUNA) plaatsvond.

Op 5 maart heeft het Hof van Beroep van Montenegro een besluit genomen. Zo is de goedkeuring van de uitlevering van Do Kwon aan de Verenigde Staten door de Hoge Raad van Podgorica ongedaan gemaakt. Dat wordt gemeld in een officiƫle verklaring. De Hoge Raad van Podgorica gaf op 20 februari nog groen licht voor de uitlevering van de crimineel aan de Verenigde Staten. Daar wordt hij vervolgd voor verschillende misdrijven zoals witwassen en fraude.

Zaak van crypto-oplichter moet opnieuw worden behandeld

Eerder werd het verzoek van uitlevering al vertraagd. Nu dat verzoek afgewezen is, is het afwachten op hoe de zaak zich verder gaat ontwikkelen. Do Kwon zit al sinds maart van vorig jaar vast wegens het reizen met vervalste documenten.

In december 2023 heeft het Hof van Beroep van Montenegro besloten om de goedkeuring van de uitlevering van Do Kwon aan zowel de VS als Zuid-Korea te annuleren. Toen zeiden ze dat de zaak opnieuw behandeld moest worden door de Podgorica rechtbank. Er zal een moment moeten gaan komen dat de cryptofraudeur uitgeleverd wordt, zou je denken.

Het panel van het Hof van Beroep betoogde dat het eerdere bevel van de Hoge Raad van Podgorica werd beĆÆnvloed. Het zou hier gaan om ā€œaanzienlijke schendingen van de bepalingen van het strafprocesrechtā€ van de lokale wetten.

ā€œEr zijn geen duidelijke en geldige redenen voor doorslaggevende feiten met betrekking tot de volgorde van de aankomst-verzoekbriefā€, zo verklaarde het panel.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment