Strijd om ‘goedkoopste’ bitcoin ETF laait op, door actie VanEck

Stefan de Graaf


Foto: T. Schneider/Shutterstock

Sinds de lancering gaan de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot ETF’s als een raket. De instroom van kapitaal houdt aan, en aan interesse is geen gebrek. Maar dit leidt ook tot de nodige concurrentie onder de uitgevers. Deze concurrentiestrijd komt momenteel in een stroomversnelling na een opvallende keuze van bitcoin ETF uitgever VanEck.


Crypto ontbijt: Dieptepunt bitcoin ETF-uitstroom, nieuwe crypto game

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF concurrentiestrijd laait op

Voor de lancering van de bitcoin ETF’s was de concurrentiestrijd al intens. Zo was er een ware race naar de bodem gaande wat betreft de commissiekosten voor de fondsen. Maar die race gaat ook nu, ruim een maand na de lancering, verder. VanEck gaat namelijk diens commissie voor het HODL bitcoin spot ETF verlagen van 0,25 procent naar 0,20 procent. Dit blijkt uit een aanvraag die het fonds deed bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

Volgens de aanvraag zal de commissieverlaging voor het HODL ETF op 21 februari in werking treden.

“Onze aanpak is altijd geweest om proactief te evalueren en ons aanbod voor investeerders te verfijnen in dit snel-veranderende en zeer-competitieve ETF milieu. Deze commissieverlaging reflecteert onze toewijding om waarde te leveren en de toegang voor investeerders te verbeteren. Ook helpt het investeerders om te kunnen blijven profiteren van een van de meest competitieve producten in de bitcoin ETF sector.”

Aldus een woordvoerder van VanEck in gesprek met het Amerikaanse cryptonieuwsplatform Decrypt.

Neemt VanEck een risico?

Zoals gezegd begon de strijd om de laagste commissiekosten al voor de lancering van de ETF’s. Zo verlaagden Blackrock en Ark Invest hun commissies tot 0,25 procent. Franklin Templeton deed dit zelfs tot 0,19 procent, wat nog steeds de laagste commissiekosten zijn van alle bitcoin spot ETF’s.

De aanstaande commissieverlaging van VanEck is een duidelijke poging meer cliënten te lokken. Hoe wijs het is, valt echter nog te bezien. Het verlagen van commissiekosten komt namelijk niet zonder risico’s voor de uitgevers. Kosten voor het opereren van een bitcoin spot ETF liggen namelijk hoog.

Zo moeten de uitgevers zich ontfermen over de veiligheid en bewaring van de bitcoin in beheer. Zeker voor een relatief kleine uitgever als VanEck lijkt de commissieverlaging op het eerste oog risicovol. Zolang de koers van bitcoin stijgt, zijn de ETF’s echter winstgevend. Bij een fikse correctie zal echter blijken welke gevolgen de commissieverlaging daadwerkelijk heeft voor de winstgevendheid van het ETF.


Post Views: 147Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment