Stagflatie slaat toe en centrale banken zitten vast: Reageert goud?

Stefan de Graaf


In de nieuwste aflevering van GoudKoorts van GoldRepublic, bespreek ik de huidige stand van zaken met betrekking tot goud, zilver, bitcoin en het rentebesluit van de Federal Reserve.


🎁 Nieuw: Bitcoin mining vanuit huis! Eerste €500 cadeau

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Goud, zilver en bitcoin pieken, centrale banken zitten vast

Laten we beginnen bij de koersen van goud, zilver en bitcoin (BTC). Die stonden op vrijdag op respectievelijk 1.988 Amerikaanse dollar, 22 dollar en 34.280 dollar. Na de sterke koersen van de afgelopen paar weken zijn ze dus iets in waarde gedaald.

Dit lijkt te maken te hebben met de wereldwijde economische groei, die begint langzaamaan namelijk echt te vertragen. Dat betekent dat centrale banken wereldwijd moeten oppassen met het verhogen van de rentes, omdat het een economische crisis in de hand kunnen werken.

Vorige week besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om het verhogen van de rentes te pauzeren. Afgelopen donderdag besloot ook de Amerikaanse Federal Reserve om te stoppen met verhogen, want de economische activiteit neemt al flink af. Er zijn al kenmerken van een kredietcrisis.

Op sociale mediaplatform X vond ik een filmpje over de Amerikaanse huizenmarkt. Het blijkt dat complete nieuwbouwwijken helemaal leeg staan – niemand is bereid om een huis te kopen. Negen maanden geleden zouden deze specifieke huizen worden verkocht voor 430.000 dollar, maar nu is dat nog maar 370.000 dollar.

Deflatie én stagflatie?

Ondertussen zou Nederland op dit moment kampen met deflatie – de euro zou dus méér waard worden, niet minder. Maar dit vind ik onzin. Met name energieprijzen zijn nog altijd hardnekkig hoog, dus we betalen helemaal niet minder voor onze energierekening.

Sterker nog, Nederland kampt juist met stagflatie. Dat is een combinatie van stagnerende groei en hoge inflatie. Nog niet zo lang geleden beweerde De Nederlandsche Bank (DNB) directeur Klaas Knot dat dit helemaal niet mogelijk was, maar daar is hij nu van afgestapt. Ik denk zelf dat dit een uitstekende reden zou zijn voor een verdere stijging van de goudprijs.


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Het mogelijke effect op de goudprijs

De bovenstaande ontwikkelingen zijn een mogelijk teken van financiële chaos. Een van de activaklassen waar investeerders vaak naar kijken als veilige haven in dergelijke economisch onzekere tijden is goud. Het is dan ook interessant om goud te onderzoeken als mogelijk onderdeel van een investeringsportfolio.

In goud investeren? Het Nederlandse GoldRepublic biedt nieuwe klanten een interessante welkomstbonus. Elke nieuwe klant die via deze link een account aanmaakt ontvangt 1 gram goud ter waarde van 60 euro gratis. Eerst meer lezen over GoldRepublic? Lees hier de GoldRepublic review op Crypto Insiders.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment