Stablecoins zijn een gevaar voor Bitcoin, waarschuwt Blackrock

Stefan de Graaf


De crypto industrie had de moed al bijna opgegeven: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vertikte het om aanvragen voor bitcoin (BTC) spot-ETF’s, of beursfondsen, goed te keuren. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, bracht eigenhandig de moed weer terug. Helaas houdt het zelf nog een slag om de arm. Het vindt de stablecoins USDT van Tether en USDC van Circle namelijk een risico voor bitcoin.


🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud

Stablecoins kunnen bitcoin schaden

Dat blijkt uit een document dat BlackRock-dochterbedrijf iShares heeft ingediend bij de SEC. iShares is de uitgever van talloze ETF’s, waaronder van het bitcoin-beursfonds in spe. In het document staat dat BlackRock het bestaan van USDT en USDC een risico vindt voor de bitcoin koers en dus ook voor een ETF.

Het bedrijf meldt dat het indirect blootstelling heeft aan deze stablecoins. Alhoewel het niet direct in deze tokens investeert, meldt het dat blootstelling eraan alsnog riskant is voor de crypto-markt. Deze activa zijn een ‘relatief nieuw fenomeen’, daarom is het volgens de vermogensbeheerder onmogelijk om van te voren alle risico’s te zien die ze vormen voor de bitcoin-markt.

Het document noemt hiervoor als argument dat Tether ook volatiele activa aanhoudt als onderpand voor USDT, waaronder bitcoin. Ook noemt iShares de problemen die Tether heeft gehad met de Amerikaanse overheid. Het risico van USDC is gebleken uit de crash van de token in de bankencrisis van begin dit jaar. Circle stalde toen een deel van het onderpand van USDC bij Silicon Valley Bank (SVB), die failliet is gegaan.

Verder noemt iShares dat central bank digital currencies (CBDC’s) en andere betalingssystemen concurrentie kunnen zijn voor bitcoin. Ze zouden een negatief effect kunnen hebben op de waarde van bitcoin en andere cryptocurrencies.

BlackRock blijft hoopvol over bitcoin spot-ETF

De Amerikaanse crypto-industrie hoopt al jaren op een goedkeuring van een spot bitcoin-ETF door de SEC. De beleidsmaker is vooralsnog niet bereid geweest om een dergelijk product goed te keuren, ze zouden te risicovol zijn en te gevoelig zijn voor manipulatie.

Toch blijft BlackRock hoopvol. Het regelgevende overheidsorgaan heeft al verschillende bitcoin en ethereum ETF’s gebaseerd op futurescontracten goedgekeurd.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment