Solana-ontwikkelaars komen bijeen wegens dringende problemen

Stefan de Graaf


Het Solana (SOL) netwerk kampt al enige tijd met opstoppingen, waardoor een aanzienlijk deel van de transacties niet goed zou worden verwerkt. Ironisch genoeg lijkt het te komen door de enorme populariteit van het netwerk. De ontwikkelaars zijn het zat, en hebben besloten om een oplossing te bedenken.


Bitcoin-stijl mining op Solana? Nieuwkomer in trek, maar netwerk lijdt

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Solana-memecoins zorgen voor opstoppingen

Op sociale mediaplatform X schrijft Matt Sorg van de Solana Foundation in een enorm bericht dat er verschillende redenen zijn waarom een transactie (of zelfs een complete block met transacties) kan falen. Ook verteld hij hoe hoe je dit kunt voorkomen en waarom transacties op Solana vaak niet voltooid worden.

De oorsprong van de problemen blijkt in de enorme populariteit van het netwerk te liggen. Dat weten we onder andere doordat de totale waarde op de Solana-blockchain halverwege maart op een tweejarig hoogtepunt stond. Het aantal nieuwe adressen bereikte zelfs een nieuw record, en eind vorig jaar bereikte het aantal verkopen van non-fungible tokens (NFT’s) ook al een nieuw hoogtepunt.

Volgens Sorg komen de mislukte transacties voornamelijk door memecoins. Verschillende nieuwe memecoins op het netwerk hebben een grote manie veroorzaakt. Sindsdien overspoelen ze op Solana gebouwde decentrale exchanges (DEX’en) en het netwerk zelf met transacties.

Veel storingen voor Solana

Het is erg gemakkelijk voor spammers om het netwerk te overladen, want er is geen ‘wachtkamer’, ook wel mempool genoemd in jargon, waar de transacties na het uitvoeren terechtkomen. In plaats daarvan worden ze direct verwerkt.

Memecoin-spam kan het systeem hierdoor overspoelen. In een blogpost schreef de Solana Foundation halverwege maart dat dit opgelost zou kunnen worden door priority fees te introduceren. Transacties met hogere kosten worden dan eerder verwerkt.

Solana-medeoprichter Anatoly Yakovenko schrijft dat het wel een tijd zal duren voordat de problemen opgelost zullen zijn. In ieder geval zouden er voornamelijk softwarebugs worden opgelost.


Solana crisis: waarom momenteel 77% van alle transacties faalt

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Het is niet de eerste keer dat het Solana-netwerk problemen heeft, alhoewel de context nu een stuk positiever is dan voorheen. In 2022 en 2023 kampte het netwerk namelijk met enkele grote storingen, waardoor transacties ook niet werden verwerkt. Toch had dat niets te maken met grote drukte, maar puur en alleen met softwareproblemen.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 24

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment