Solana netwerk groeit hard, voorbode van verdere koersstijging?

Stefan de Graaf


De solana (SOL) koers is op het moment bezig met een zijwaartse consolidatie. Sinds de piek op 18 maart staat de koers ongeveer 13 procent lager. Maar tegelijkertijd is de bijbehorende blockchain één van de meest populaire netwerken van het moment. Uit on-chain data blijkt dat het netwerk de afgelopen maand fors is gegroeid.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Solana netwerk hard gegroeid in één maand

Crypto-dataprovider DappRadar toont dat de total value locked (TVL) van Solana sinds een lokale bodem op 23 februari is gestegen van 1,33 miljard Amerikaanse dollar naar 2,03 miljard dollar op 25 maart. Inmiddels ligt de waarde met 1,86 miljard dollar iets lager, maar toch lijkt de koers vooralsnog te consolideren rond deze piek.

Er bestaat geen garantie dat de TVL en de koers elkaar blijven spiegelen, maar dat is wel wat de afgelopen maand is gebeurd. De token vond zijn bodem op 24 februari, slechts een dag nadat de TVL weer begon aan een stijging. Opvallend is dat de TVL met 50 procent is gestegen, terwijl solana’s koers in die periode is verdubbeld.

De klapper is het handelsvolume van op Solana gebouwde decentrale applicaties (dApps), dat is in één maand gestegen met bijna 350 procent. Er zijn maar weinig grote blockchains die in diezelfde periode zo hard zijn gestegen – alleen voor Near Protocol (NEAR) en de XRP Ledger geldt dit, die groeiden met respectievelijk 450 en 1.900 procent. De groei van laatstgenoemde zal komen doordat XRPL-ontwikkelaars een belangrijke upgrade hebben doorgevoerd, waardoor de XRPL aanzienlijke DeFi-functionaliteit erbij heeft gekregen.

Het handelsvolume van op Solana uitgegeven non-fungible tokens (NFT’s) is in de afgelopen 30 dagen gestegen met ongeveer 8 procent. Het aantal transacties binnen dApps is wel gedaald, namelijk met 23 procent. Dat suggereert dat gebruikers minder actief zijn, maar zodra ze actief zijn wel met grotere bedragen handelen.

Komt Solana’s groei door memecoins?

Een aanzienlijk deel van deze hype zal wellicht te verklaren zijn aan de hand van enkele op Solana gebouwde nieuwe memecoins. Zo heeft een aan president Biden gelinkte memecoin in korte tijd een flinke marktwaarde bereikt. Een direct verband met de president is er echter niet; het is namelijk een parodie.


Post Views: 110Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment