Slechts 10 crypto exchanges hebben grootste deel markt in handen

Stefan de Graaf


De afgelopen paar jaar is er een hoop veranderd voor crypto-markten; veel crypto exchanges zijn gedeeltelijk of zelfs helemaal gestopt. De grootste handelsplatformen hebben hier veel baat bij gehad, concludeert een Europese beleidsmaker. De 10 grootste cryptobeurzen hebben het overgrote deel van de markt in handen.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

10 exchanges domineren de markt

In een onderzoeksrapport beschrijft de European Securities and Market Authority (ESMA) hoe de crypto-markt precies in elkaar steekt. Zo blijkt dat de markt wordt gedomineerd door slechts 10 handelsplatformen, namelijk Binance, Upbit, OKX, Coinbase, Bybit, Huobi, Uniswap, Kraken, KuCoin en MEXC. Samen bedienen die platformen maar liefst 88% van de hele markt.

Binance is al jaren heer en meester in crypto-land, en zelfs nu geldt dat volgens ESMA nog. Vorig jaar kwam Binance in de problemen met een groot aantal overheden, waarna het een groot deel van zijn marktaandeel verloor. Toch is het platform hier goed van hersteld. Eind 2023 had het volgens ESMA 49% van de markt in handen.

De eerstvolgende in de lijst wat marktaandeel betreft zijn UPbit en OKX, met respectievelijk 7% en 6%. Coinbase en Bybit bedienden respectievelijk 6% en 4% van de markt. Opvallend is dat de beleidsmaker ook de decentrale exchange (DEX) UniSwap meerekent, die de enige van zijn soort in de lijst is.

Wel is Binance’ marktaandeel wat handelsvolume betreft sinds eind 2022 flink gekrompen, rond dat moment had het nog ongeveer 60% van de markt in handen. Het marktaandeel heeft kunnen groeien doordat het handelsvolume van andere platformen nog harder is gekrompen. Alleen Bybit was een uitzondering op die regel; op Bybit groeide het handelsvolume met maar liefst 378% ten opzichte van eind 2022.

Stablecoins nog steeds belangrijk voor crypto

Verder concludeert dat stablecoins de markt domineren. Ongeveer 65% van alle transacties met cryptocurrencies vindt plaats met behulp van stablecoins; kennelijk heeft de instabiliteit van veel van deze tokens de afgelopen jaren hier weinig aan veranderd.

Bij slechts 20% komen fiat-valuta aan de pas. Het meest opvallende daarvan is dat het marktaandeel van de Zuid-Koreaanse won (KRW) ongeveer is verdubbeld in Ă©Ă©n jaar tijd. De Koreaanse won is nu net als de Amerikaanse dollar goed voor ongeveer 40% van de markt. De euro blijkt nog niet eens goed te zijn voor 10% van de markt.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment