‘Rusland wijkt uit naar crypto voor sanctieomzeiling’, VS grijpen in

Stefan de Graaf


Sinds Rusland de oorlog in Oekraïne is begonnen, is het land in een vrijwel volledige isolatie beland. Crypto biedt hierin een uitkomst als manier om sancties te omzeilen. De Amerikaanse autoriteiten en blockchain-onderzoeksplatform Chainalysis merken op dat crypto steeds vaker gebruikt wordt voor dit doeleinde.

De Amerikaanse Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) breidde de sanctielijst gisteren uit met 15 namen, waaronder crypto-dienstverleners.


Nieuwe crypto regels gepubliceerd door Europese Unie

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Rusland wijkt uit naar crypto

De OFAC meldt in een verklaring dat het twee personen en 13 entiteiten aan zijn sanctielijst heeft toegevoegd. De partijen zouden middels onder andere crypto-diensten Russen en Russische bedrijven hebben geholpen om de huidige sancties te omzeilen.

“Rusland wendt zich steeds meer tot alternatieve betalingsmechanismen om de Amerikaanse sancties te omzeilen en zijn oorlog tegen Oekraïne te blijven financieren,”

Aldus de ondersecretaris van de Treasury for Terrorism and Financial Intelligence, Brian E. Nelson. Hij voegt hieraan toe dat de Amerikaanse autoriteiten partijen die pogen gesanctioneerde Russen en bedrijven te helpen sancties te omzeilen, te zullen blijven opsporen en verstoren.

Russische banken gebruiken digitale valuta

Uit een analyse blijkt dat Netex24, een van de bedrijven die nu op de sanctielijst staat, Russische partijen zou hebben geholpen. Het platform deed dit door zogenoemde on-, en off-ramps te bieden van en naar gesanctioneerde banken als Sberbank en Tinkoff.

Tussen oktober 2016 en maart 2024 wordt ruim 23 procent van alle kapitaalstromen vanuit Netex24 gelinkt aan gesanctioneerde partijen. Het overgrote deel van de uitstromen vloeide echter voort uit transacties naar darknet marktplaatsen, namelijk bijna 47 procent.

Transacties naar het darknet en gesanctioneerde personen namelijk sinds de start van de oorlog in Oekraïne toe.

Rusland heeft de afgelopen jaren verdere stappen richting crypto gezet, mede vanwege de grenzeloze mogelijkheden van de digitale valuta. Desalniettemin wordt het voor Russische banken, bedrijven en personen steeds ingewikkelder om handel te drijven.

Onlangs was nog in het crypto nieuws te lezen dat een Brits cryptobedrijf miljoenen dollars aan crypto naar een Russische wapenhandelaar had overgemaakt.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment