Runes-hype zorgt voor flink hogere transactiekosten op Bitcoin

Stefan de Graaf


Gisteren schreven we dat een nieuw op de Bitcoin (BTC) blockchain gebouwd protocol genaamd Runes voor veel hype zorgt. Met Runes kun je namelijk fungible tokens op de blockchain zetten, maar beter dan met BRC-20. Het trekt een hoop bekijks, wat we zien aan de transactiekosten op Bitcoin. Die zijn namelijk hard gestegen.


Start gratis met crypto šŸ“ˆ: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Bitcoin-community wacht op Runes

Runes lijkt erg op Ordinals en BRC-20, maar volgens de bedenker, Casey Rodarmor, is Runes een stuk efficiƫnter, simpeler en robuuster. Eigenlijk is het geen los protocol, het maakt namelijk gebruik van een UTXO-model. Dat betekent dat de tokens worden gemaakt, verhandeld en beheerd binnen de Bitcoin-infrastructuur, zonder de noodzaak van extra of externe protocollen.

Waar Ordinals is gemaakt voor non-fungible tokens (NFTā€™s), is Runes speciaal voor tokens die wĆ©l deelbaar zijn. In dat opzicht lijkt het dus op de BRC-20-standaard. De standaard zal vlak na de bitcoin halving beschikbaar zijn. Naar verwachting zal de halving vandaag rond middernacht plaatsvinden.

Veel handelaren in de Bitcoin-community willen de standaard gebruiken om memecoins mee te minten. Sterker nog, de eerste memecoin genaamd PUPS is al gemaakt, maar met behulp van de BRC-20-standaard. Zodra Runes beschikbaar is, zal de token worden omgezet in een Runes-token. PUPS heeft volgens CoinGecko op het moment van schrijven al een marktwaarde van bijna 480 miljoen dollar.

Bitcoin transactiekosten hard gestegen

De enorme interesse is niet alleen te merken op sociale media, maar zelfs aan de transactiekosten op het Bitcoin-netwerk. Die liggen volgens YCharts op dit moment op ruim 16 Amerikaanse dollar per transactie. Een week geleden piekte de waarde zelfs op ruim 24 dollar, de hoogste waarde sinds december van 2023. Ook vonden de transactiekosten begin april nog een bodem rond 3 dollar. Ten opzichte van toen zijn ze dus met ruim een factor 4 gestegen.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat de commissies zo hard zijn gestegen doordat mensen zich allemaal tegelijkertijd proberen voor te bereiden op de aanstaande halving. Toch moet gezegd worden dat het moment van de halving al erg lang bekend is, het is dus onwaarschijnlijk dat de stijging daardoor kan worden verklaard. In ieder geval blijkt de interesse in Runes uit de activiteit van de PUPS-memecoin, alsook uit het zoekvolume van Runes op sociale media.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment