Rechter bevriest miljoenen van zelfbenoemde Bitcoin bedenker

Stefan de Graaf


Misschien heb je weleens van Craig Wright gehoord. De Australiër beweert al jaren dat hij niemand minder dan Satoshi Nakamoto is, de bedenker van Bitcoin (BTC).

In een recente rechtszaak, aangespannen door het Crypto Open Patent Alliance (COPA), stelde de rechter vast dat Wright in feite niet Satoshi Nakamoto is. Nu heeft de rechter ook geoordeeld dat de bankrekeningen van Wright bevroren moeten worden. 


Bitcoin ETF’s ervaren enorme uitstroom in slechtste dag ooit

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Rechtbank neemt maatregelen tegen neppe bitcoin bedenker

Nadat de rechtbank in het nadeel van Wright oordeelde, verplaatste Wright snel geld van het Verenigd Koninkrijk naar Singapore. Deze actie leidde tot zorgen en COPA vroeg de rechter de assets van Wright te bevriezen.

“Dit leidde begrijpelijk tot serieuze zorgen van COPA dat Dr. Wright maatregelen trof om kosten en consequenties te ontlopen na zijn verlies in de rechtbank,” aldus de rechter.

Gisteren heb ik een wereldwijd bevriezingsbevel (‘WFO’) voor een bedrag van £6 miljoen uitgevaardigd op basis van een aanvraag ingediend door de COPA tegen dr. Craig Wright.”

De kosten van COPA in de rechtszaak zijn inmiddels opgelopen tot meer dan $8 miljoen. Wright lijkt deze kosten dus te willen ontlopen.

COPA werd in 2020 opgericht en bestaat uit 33 leden die de ontwikkeling van crypto technologie willen bevorderen. Leden zijn onder andere Coinbase, Meta, MicroStrategy, Uniswap en Worldcoin.

Waar is Craig “faketoshi” Wright mee bezig?

Zoals gezegd, beweert Wright al jaren Satoshi Nakamoto te zijn en zegt daarmee ook recht te hebben op het Bitcoin netwerk. Zo diende hij in 2019 zelfs een officiële aanvraag in voor de copyrights van de Bitcoin whitepaper. Dit was niet succesvol.

Hoewel vrijwel niemand hem gelooft, hield Wright niet op. Hij spande namelijk  talloze rechtszaken aan tegen mensen en organisaties die zeiden hem niet te geloven.

In april 2021 klaagde COPA Wright aan. Eerder deze maand, op 14 maart, oordeelde de rechter dat de bewijzen “overduidelijk aantonen dat Wright niet Nakamoto is”. 

Wat Wright bezielt is onduidelijk, en waarom hij zo graag de wereld wil doen geloven dat hij Satoshi Nakamoto is, is een raadsel. Met de recente uitspraak van de rechter mogen we hopen dat hij zich voorlopig gedeisd houdt.


Post Views: 31Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment