Problemen voor bitcoin miners? Bidens belastingvoostel keer terug

Stefan de Graaf


Precies een jaar geleden kwam de Biden administratie met plannen om de elektriciteitsbelasting voor bitcoin (BTC) miners te verhogen met 30 procent. Deze plannen verdwenen vervolgens van de radar, maar keren nu plotseling weer terug.

De plannen zijn onderdeel van Joe Biden’s budget voorstel, en zouden in 2025 in werking moeten treden. Volgens critici zou de belastingverhoging een nekslag zijn voor de Amerikaanse bitcoin mining sector.


Bitcoin halving zorgt voor bizarre situaties bij cryptobedrijven

  • icon-mining

    Mining

Wat zijn de plannen voor bitcoin mining?

Volgens het belastingvoorstel adresseren huidige wetten niet het elektriciteitsverbruik van bitcoin miners. De Biden-administratie meent echter dat dit verbruik hetzelfde gezien moet worden als brandstofverbruik, en dit moet belast worden.

“Elk bedrijf dat computing voorzieningen gebruikt, of het nou van het bedrijf zelf is of als het wordt geleased, om digitale assets te minen moet een belasting betalen van 30 procent van de elektriciteitskosten voor die mining activiteiten,” aldus het belastingvoorstel.

Mocht het voorstel worden aangenomen, moeten bitcoin mining bedrijven gaan aangeven hoeveel elektriciteit ze verbruiken en waar hun elektriciteit vandaan komt. Deze nieuwe maatregel moet per ingang van 2025 ingaan, en zal in fases worden opgebouwd. Het eerste jaar bedraagt de belasting 10 procent, het tweede jaar 20 procent en na het derde jaar 30 procent.

Nekslag voor de bitcoin mining sector?

Op basis hiervan klinkt dit slechts als een zure appel voor de Amerikaanse bitcoin mining sector, maar het is nog een stuk erger. Deze belasting is namelijk ook van toepassing op duurzame energie. Als een bitcoin miner energie gebruikt afkomstig van zelf opgewekte zonne- of windenergie, dan moet hier ook gewoon belasting op worden betaald.

Volgens Pierre Rochard van de Amerikaanse bitcoin miner Riot Platforms is het belastingplan enkel bedoeld om de mining sector de kop in te drukken. Ook de Amerikaanse senator Cynthia Lummis is niet blij met het voorstel. Zij zegt dat een 30 procent elektriciteitsbelasting de Amerikaanse bitcoin mining industrie volledig kapot zou maken.

Of de belasting er daadwerkelijk komt is niet zeker. Zoals gezegd werd het plan een jaar geleden ook al opgegooid, maar kon toen geen potten breken. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen die later dit jaar plaatsvinden zullen een belangrijke factor voor dit nieuwe belastingplan zijn.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment