‘Positief bitcoin ETF nieuws kan grote bedreiging vormen’

Stefan de Graaf


De markt wacht nu al een paar jaar gespannen op de komst van Amerikaanse spot beursfondsen voor bitcoin (BTC). Exchange Traded Funds (ETF) kunnen een enorme hoeveelheid kapitaal naar de crypto-markt trekken, maar er kleven mogelijk ook nadelen aan deze ontwikkeling. Dat denkt voormalig BitMEX-CEO Arthur Hayes.


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Bitcoin ETF’s zijn juist een probleem

In een aflevering van de podcast On The Margin verklaart hij dat bitcoin-ETF’s weliswaar goed zijn voor de adoptie, maar niet voor alle aspecten van het thema ‘bitcoin’. Het woord houdt namelijk meer in dan alleen het financiële aspect; er is ook een technologische en ideologische kant.

“Wat mensen belangrijk vinden aan Bitcoin verandert elke cyclus,” verklaart Hayes. “De bitcoin koers [berust op liquiditeit van fiat-valuta] plus technologie. Meestal richt de markt zich op hoeveel fiat-valuta er bestaat, waar de prijs van bitcoin een reflectie van is. De technologie is een peer-to-peer decentraal geld. Je kunt een activa in je hoofd bezitten. Deze twee aspecten bij elkaar noem ik ‘double happiness, de bron voor de grootste bullmarkt die je ooit hebt gezien.”

Afgelopen zomer werd bekend dat BlackRock een ETF voor bitcoin wil. De bitcoin koers steeg hierna flink, en het veroorzaakt ook nu nog veel optimisme in de markt. Maar de voormalige CEO denkt dat dit helemaal niet zo positief is voor het Bitcoin-netwerk. Het maakt van BTC namelijk niet meer dan een financiële activa.

Het technologische (en daardoor ook het ideologische) aspect wordt door ETF’s achterwege gelaten, want je kunt de coins in een ETF niet opnemen en versturen naar iemand die er zelf iets nuttigs mee kan doen. Als alle bitcoins in ETF’s zitten, dan gaat het technologische aspect dus bijna volledig verloren. Dit beschreef hij als ‘de dood van bitcoin’.

Bitcoin miners kampen met een vergelijkbaar probleem; grote financiële bedrijven zoals BlackRock en Fidelity zijn namelijk grote aandeelhouders in deze bedrijven. Zij zouden belangrijke upgrades voor het Bitcoin-netwerk tegen kunnen houden.

Creatieve bitcoin ideeën van Hayes

Hayes heeft regelmatig dit soort creatieve opvattingen. In augustus vergeleek hij fiat-valuta met toiletpapier. De problemen met te dure overheidsobligaties en de financiën van de overheid zouden nog allesbehalve voorbij zijn. Ook vindt hij dat de bitcoin bullmarkt al in maart is begonnen. Toen was de wereld in de ban van de bankencrisis, en sindsdien is de bitcoin koers gestaag gestegen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment