Optimisme renteverlagingen is onterecht door sterke inflatie

Stefan de Graaf


Vorig jaar bleven centrale banken wereldwijd hun best doen om de inflatie in te dammen zonder al te grote problemen voor de economie te veroorzaken. Dit lijkt redelijk te zijn gelukt, want de inflatie begint inderdaad langzaam te dalen. Volgens sommige analisten is het nu tijd dat centrale banken de flink gestegen rentes weer gaan verlagen, maar JP Morgen constateert dat die hoop veel te optimistisch is.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Blijven rentes hoog door hardnekkige inflatie?

De Amerikaanse investeringsbank schreef eerder in januari in een onderzoeksrapport getiteld ‘Macro Strategies Outlook’ dat de hoop op renteverlagingen door de Federal Reserve veel te groot is. Volgens de Fed Funds-futuresmarkt verwachten investeerders dat de centrale bank de rentes dit jaar met 1,4% (140 basis points in jargon) zal verlagen.

Uit het prognosegereedschap van de Fed zelf, de zogeheten ‘dot plot’, bleek afgelopen december dat het bestuur van de centrale bank verwacht dat de rentes niet harder zullen dalen dan 0,75%.

JP Morgans macro-strategieteam verwacht dat de insteek van de markt te optimistisch is, omdat er juist signalen zijn dat de kans op disinflatie niet zo groot is. Dat suggereert dat de inflatie dit jaar juist relatief hardnekkig zou blijven en in ieder geval niet onder nul zal zakken, zoals een groot deel van de markt klaarblijkelijk verwacht. Ook verwacht de zakenbank dat de Amerikaanse economie vrij sterk zal blijven, wat eveneens de inflatie helpt hoog te blijven.

Dat is in theorie niet zo gunstig voor de prijzen van veel financiële activa. Als de rentes langer hoog blijven, dan is het namelijk minder gemakkelijk om geld te lenen. Een groot deel van de activa in de financiële wereld wordt gefinancierd met schuld. Ook is het voor bedrijven duurder om te lenen met hogere rentes. Als bitcoin (BTC) en cryptocurrencies gecorreleerd blijven aan risicovolle activa, dan zou het goed kunnen dat zij samen met traditionele activa in waarde zullen dalen.

Inflatie in sommige landen nog veel hoger

In de Verenigde Staten lag de jaarlijkse inflatie in januari volgens TradingEconomics op 3,4%. In Europa ligt deze een stuk lager, 2,9% om precies te zijn. Toch zijn er ook landen waar de inflatie helemáál niet zo laag is als in Europa. Zo lag de inflatie in Turkije eind vorig jaar op zo’n 62%, en in Argentinië zelfs op meer dan 200%.

Of de Amerikaanse centrale bank de rente gelijk houdt, verhoogt of verlaagt weten we vanavond. De verwachting is op dit moment dat de rente gelijk zal blijven.

Vragen over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Discord-community van meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment