Oprichters van anonieme crypto-opslag Samourai Wallet opgepakt

Stefan de Graaf


Er zijn criminelen genoeg in de wereld van crypto. Op dat gebied is de jonge industrie een digitale equivalent van het wilde westen. Dit keer zijn het de CEO en CTO van Samourai Wallet die zijn gearresteerd. Of de arrestatie ook daadwerkelijk terecht is, is volgens een aantal experts nog maar de vraag. 


iPhone-gebruikers met crypto, let op: ‘schakel iMessage uit’

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Een crypto wallet en mixer tegelijk

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) heeft Keonne Rodriguez en William Hill afgelopen woensdag aangeklaagd. Ze worden beschuldigd van een tweetal misdrijven. Eén is de samenzwering tot het witwassen van geld. Het zou om bedragen van $100 miljoen gaan, dat is witgewassen via illegale markten op het dark web.

Daarnaast worden de twee directeuren ook beschuldigd van het exploiteren van een niet-gelicentieerd geldtransmissiebedrijf. Dit verwijst naar het uitvoeren van activiteiten gerelateerd aan het overmaken of verhandelen van geld voor klanten zonder de juiste licenties of toestemming van de regulerende instanties. Hierbij gaat het om $2 miljard aan illegale transacties die zijn uitgevoerd.

Samourai Wallet is een mobiele bitcoin (BTC) wallet dat exclusief toegankelijk is voor Android gebruikers. Het is een niet-custodiale app die gebruikers in staat stelt BTC privé te bewaren.

Daarnaast is het ook een coin mixer, een dienst die transacties verhult door ze te combineren, waardoor het moeilijker wordt om ze te traceren.  Zowel de servers als de webdomeinen van Samourai zijn in beslag genomen. 

Edward Snowden is kritisch

Edward Snowden heeft gereageerd op de arrestatie van de oprichters van Samourai Wallet door te stellen dat de acties van het Amerikaanse DOJ voorbeeld zijn van het criminaliseren van ontwikkelaars van applicaties die financiële privacy herstellen. 

Snowden benadrukt dat privacy niet als een uitzondering behandeld moet worden, omdat anders de overheid het crimineel zal maken. Hij suggereert dat de oplossing ligt in het standaard privé maken van geld, om zo te garanderen dat privacy niet gecriminaliseerd wordt.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Witwaspraktijken in Nederland

Ook in ons eigen kikkerlandje zien we de overheid optreden tegen crypto mixers. Zo staat de 29-jarige ontwikkelaar Alexey Pertsev terecht in ‘s-Hertogenbosch. Hij wordt ervan beschuldigd het witwassen van $1,2 miljard mogelijk te hebben gemaakt via de Tornado Cash-dienst. Tornado Cash is een applicatie ontworpen om de oorsprong van crypto transacties te verbergen. 

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 64 maanden geëist. Pertsev, die eerder door de Nederlandse autoriteiten werd gearresteerd, zat al maanden vast in afwachting van zijn proces. De rechtbank zal op 14 mei uitspraak doen. 


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment