ontwikkelaars aangeklaagd voor 87 scam apps

Stefan de Graaf


Google heeft twee Chinese vermeende oplichters aangeklaagd die met 87 frauduleuze apps nietsvermoedende gebruikers hebben misleid om geld te storten naar niet bestaande crypto-handelsplatformen en investeerdersapps.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Een bekende scam tactiek die nog altijd goed werkt

In de dagvaarding van Google staat dat de twee vermeende oplichters zo’n 100.000 mensen hebben opgelicht voor bedragen van 100 tot wel tienduizenden dollars per persoon. Elke keer dat Google de frauduleuze app op het spoor was, plaatsten ze direct een nieuwe app onder een andere naam en vervalste ze de locatie. Zo kon het stel doorgaan tot de 87e versie van de app voordat ze van het toneel verdwenen.

Het stel deed aan Youtube promotie en maakte filmpjes gecombineerd met sms-berichten om de gebruikers binnen te halen. De bedoeling was dan ook mensen te lokken naar het downloaden van een app die beweerde beleggingen in crypto aan te bieden. De slachtoffers werden tevens warm gemaakt met sms’jes en whatsapp berichten om hun vertrouwen te winnen voordat er om geld gevraagd werd.

Het stel probeerde zelf de mensen als affiliates te laten fungeren om zo nog sneller nieuwe slachtoffers te verwerven voor de scam. Ze zouden dan een commissie krijgen als er onder hun naam nieuwe mensen zich zouden aanmelden en geld neerleggen.

Het stel heeft flink hun best gedaan om het echt te laten lijken, de slachtoffers konden zelf hun balans inzien, winsten en transacties. Het leek allemaal net echt totdat ze probeerden het kapitaal van het handelsplatform af te halen, daar ging het mis. Er zijn gebruikers die wel een gedeelte van hun kapitaal eruit hebben gekregen maar vaak met extreem hoge vergoedingen van 10% tot wel 30% per transactie.

Google is niet bij met fraudeurs in de app store

“Het is onze zaak om mensen online veilig te houden en wij staan het niet toe dat ons platform wordt gebruikt voor crypto scams”, zei Halimah Delaine Prado, Google’s algemene raadsvrouw.

“Deze rechtszaak is een duidelijke boodschap dat wij agressieve actie zullen nemen tegen iedereen die misbruik van onze gebruikers maakt,” zo vervolgde ze.

Het is niet duidelijk om welk totale bedrag het gaat in deze scam, dit kan mogelijk miljoenen dollars zijn gezien het aantal slachtoffers in deze zaak. Google zegt zo’n $75.000 dollar in het onderzoek te hebben gestoken om de onderste steen boven te krijgen en is niet blij met de aantasting van de goede naam van het bedrijf.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment