Onduidelijke toekomst voor crypto, VS en EU op de schop

Stefan de Graaf


De crypto industrie is dynamisch en verandert continu. Maar ook wetgevend gezien verandert er heel erg veel. In zowel de Verenigde Staten als in de Europese Unie (EU) gaat er juridisch gezien dit jaar een hoop veranderen. Volgens het “State of Crypto” rapport van 21Shares zouden de VS en de EU hun positie op het spel zetten met nieuwe wetten voor de crypto industrie.


Groot-Brittannië twijfelt, is een digitale pond wel nodig?

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Verenigde Staten en EU nog steeds onduidelijk

In de laatste editie van The State of Crypto, dat op 28 januari openbaar werd gemaakt, gaat 21Shares wat dieper in op de wetgevende ontwikkelingen die dit jaar op de planning staan en hoe deze de crypto sector zouden kunnen beïnvloeden. Het rapport noemt specifiek de Verenigde Staten en de Europese Unie als jurisdicties die hun “voorsprong riskeren” met wetgevende acties.

Vooral in de EU is het volgens het rapport onduidelijk waar crypto bedrijven precies mee te maken gaan krijgen de komende jaren.

“Het is allemaal niet zo duidelijk in de Europese Unie. De Markets in Crypto Assets Regulation (MiCa) wet kan het opereren voor gecentraliseerde dienstverleners efficiënter maken. Maar de Data Act die smart contracts wil tegengaan kan juist blockchain ontwikkelaars wegjagen,”

Aldus het rapport. Op 22 december 2023 publiceerde de EU de bovengenoemde Data Act. De wetgeving wil de uitwisseling van data binnen het Europese Economische gebied faciliteren en promoten.

Maar de wet bevat een clausule die smart contracts verbiedt. Smart contracts zijn een cruciaal onderdeel van crypto en de wet is dus een grote klap voor de Europese crypto industrie. Maar ook in de Verenigde Staten zijn de stand van zaken nog steeds erg onduidelijk.

“De grootste vraag in 2024 wordt of wetgevers in de grootste markt van de wereld, de Verenigde Staten, eindelijk wetgevende duidelijkheid gaan bieden die de ondernemers en consumenten zo hard nodig hebben.”

Het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong doen goede zaken

Het rapport wees ook naar jurisdicties die het een stuk beter aanpakken dan de EU en de VS. Hierbij komen vooral het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong naar boven. 21Shares verwacht dat het Verenigd Koninkrijk goed gepositioneerd is om nieuwe crypto bedrijven aan te trekken in 2024.

In 2023 deed ook Hong Kong goede zaken. Het faciliteerde de vestiging van crypto exchanges en stablecoin uitgevers. Ook ligt Hong Kong op koers om dit kwartaal nog eigen bitcoin (BTC) spot ETF’s te lanceren.

 


Post Views: 94Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment