Nóg een Ethereum beursfonds (ETF) aanvraag, lijst wordt steeds langer

Stefan de Graaf


Nadat ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock afgelopen juni een aanvraag indiende voor een bitcoin (BTC) spot-ETF, volgden veel andere financiële instituten de enorme vermogensbeheerder. Ethereum (ETH) stond toen nog langs de zijlijn, maar ook voor de grootste altcoin druppelen de aanvragen nu binnen. Gisteren is de zevende aanvraag aan het lijstje toegevoegd.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Fidelity wil ook Ethereum spot-ETF

Bloombergs ETF-analist James Seyffart schrijft op sociale mediaplatform X dat Fidelity op vrijdag een aanvraag heeft gedaan voor een Ethereum-ETF. Fidelity is de zevende partij die deze stap neemt. BlackRock, Grayscale, Hashdex en de samenwerkingsverbanden tussen 21Shares en ARK Invest en Invesco en Galaxy Digital waren Fidelity al voor.

Sommige ETF-providers werken samen met andere financiële bedrijven. Zo werkt BlackRock samen met Coinbase voor het bewaren van de tokens, en Invesco en Galaxy Digital werken samen met Bloomberg voor het citeren van de ethereum koers. Of dit ook voor het fonds van Fidelity zal gelden is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het beursfonds verhandelbaar zal zijn op de BZX-beurs van de Chicago Board Options Exchange (CBOE).

Ethereum fondsen niet zo populair

In alle zeven gevallen betreffen het aanvragen voor spot-ETF’s, want ‘gewone’ Exchange Traded Funds die ethereum-futurescontracten als onderliggende waarde hebben zijn al verhandelbaar.

Helaas voor ethereum waren deze beursfondsen bij introductie nog niet bepaald populair. Op de eerste dag waren maar liefst 9 ethereum-ETF’s op basis van futures verhandelbaar, maar het volume was letterlijk een fractie van waar investeerders op hadden gehoopt.

Het totaal lag namelijk op nog geen 2 miljoen Amerikaanse dollar. Het grootste bitcoin-beursfonds, BITO, bracht op de eerste dag namelijk 200 miljoen dollar binnen in de eerste 15 minuten.

Er zijn meer beursfondsen voor ethereum die niet gebruikmaken van futurescontracten. Deze worden in de gaten gehouden door ETF-provider CoinShares. Met deze fondsen ging het vorige week wat beter. De groei voor ETH-fondsen is sinds augustus 2022 niet zo groot geweest.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment