De dag waarop ons land al geruime tijd in spanning op wachtte, is eindelijk daar: vandaag zijn de stembussen geopend voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het belooft een spannende dag te worden, aangezien meerdere partijen volgens de peilingen kans maken om de grootste te worden. Terwijl we in spanning wachten op de resultaten, beantwoorden we de interessante vraag hoeveel een Tweede Kamerlid iedere maand opstrijkt.
š Deze week: Handel je eerste ā¬10.000 in crypto helemaal gratis
Salaris Kamerlid
Stemgerechtigden kunnen vandaag tot 21:00 uur naar een stemlokaal gaan om het befaamde stembiljet in te vullen. Al snel na het sluiten zullen de eerste uitslagen van gemeentes binnenkomen en later op de avond of in de loop van de nacht volgt een eerste prognose van de zetelverdeling.
Terwijl we dus nog even geduld moeten hebben, richten we ons alvast op het salaris van een Tweede Kamerlid. Eigenlijk kunnen we niet van een salaris spreken, maar van een zogenoemde āschadeloosstellingā. Stichting Parlementair Documentatiecentrum meldt dat de basis-schadeloosstelling sinds 1 januari 2023 gelijkstaat aan een maandbedrag van 8.889,89 euro bruto.
Hier blijft het echter niet bij. Er komt namelijk nog een vakantietoeslag van 8 procent bovenop, evenals een eindejaarsuitkering van 8,3 procent. In totaal betekent dit een schadeloosstelling van ruim 124.000 euro per jaar voor degenen die na de verkiezing plaatsnemen in de Kamer.
Tweede Kamerleden zijn bovendien vrij om, mits er bepaalde regels worden nagestreefd, extra inkomsten te genereren uit nevenactiviteiten. Indien de inkomsten meer dan veertien procent van de schadeloosstelling uitmaken, zal de schadeloosstelling met de helft van dat bedrag worden verminderd.
Verdiensten Kamer- en fractievoorzitter
De Tweede Kamer bestaat niet alleen uit de 150 Tweede Kamerleden. Er is namelijk ook een voorzitter met haar ondervoorzitters. De voorzitter mag 34 procent boven de eerder genoemde schadeloosstelling optellen. Hiermee kom je uit op een totaalbedrag van ruim 160.000 per jaar. De ondervoorzitters ontvangen een toeslag van 1 tot 3,5 procent.
De fractievoorzitters, ofwel de vertegenwoordigers van iedere politieke partij, verdienen ook meer dan een āreguliereā Tweede Kamerlid. De fractievoorzitter krijgt namelijk 1 procent extra en per fractielid komt daar 0,3 procent bij. Dit kan maximaal uitlopen tot een toeslag van 11,5 procent bovenop de schadeloosstelling. In de praktijk resulteert dit in een jaarlijks maximum van 138.260 euro.