Monero gekraakt? Finse politie linkt crypto-transacties aan dader

Stefan de Graaf


De Finse autoriteiten hebben crypto-transacties met onder andere monero (XMR) in een van de grootste afperszaken ooit kunnen herleiden, dat meldt de Finse staatsomroep Yle. Het is een vervolg op een zaak die al lange tijd speelt, waarin de dader met gevoelige data van een psychotherapiecentrum patiënten probeerde af te persen voor bitcoin (BTC).


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Anonieme cryptocurrency monero leidt naar dader

In 2020 was op Crypto Insiders al te lezen over de zaak van Aleksanteri Kivimäki, een Fin die een zeer kwetsbare groep als doelwit had om geld af te persen. In de afgelopen jaren hebben de Finse autoriteiten veel onderzoek gedaan en hebben Kivimäki zodoende beter kunnen linken aan zijn daden.

Kivimäki ging er in 2020 vandoor met een enorme hoeveelheid data. Het betrof extreem gevoelige data van ongeveer 33.000 patiënten van Vastaamo, een psychotherapeutisch centrum in Finland. De man dreigde de data de publiceren als Vastaamo niet het losgeld van 40 bitcoins (destijds €366.000) zou betalen.

Het centrum ging hier niet op in en dus besloot Kivimäki zich tot de patiënten zelf te keren. Ook daar eiste hij bitcoins als losgeld, wat hij deze keer wel kreeg van een groot aantal patiënten.

In een poging de sporen van de losgeldtransacties te wissen, stuurde de man de bitcoins naar een crypto exchange zonder identificatieverplichtingen. Vervolgens zette hij de bitcoins om in monero, een zogenoemde privacy cryptocurrency, welke hij daarna naar een eigen monero wallet stuurde.

Later werden de tegoeden naar Binance gestuurd om het weer om te zetten in bitcoins. Ondanks het klaarblijkelijk goed uitgewerkte plan, wist het Finse Nationale Onderzoeksbureau (NBI) de transactiesporen toch te herleiden. Hoe het dit deed heeft het bureau niet bekend gemaakt.

Overheden steeds beter in crypto tracken

Naarmate de crypto-sector volwassener wordt, worden oplossingen om crypto-transacties te volgen ook steeds beter. Bedrijven als Chainalysis helpen overheden om transacties te volgen, vaak met ingewikkelde algoritmes. Dergelijke oplossingen worden gebruikt in zaken als deze, maar ook door belastingdiensten wereldwijd.

In hoeverre de Finse autoriteiten de transacties met monero kon volgens is dus niet bekend. Monero is een privacy-crypto; transacties met de cryptocurrency zouden dankzij de onderliggende technologie volledig anoniem moeten zijn. Of de Finse overheid deze transacties alsnog kan volgen is onduidelijk.

De dader ontkende deze week overigens alle aantijgingen. Kivimäki zit sinds februari 2023 vast nadat hij werd uitgeleverd door Frankrijk.


Post Views: 33Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment