Interesse in bitcoin gigantisch, mining bereikt hoogste niveau ooit

Stefan de Graaf


De laatste tijd is de hype rondom bitcoin (BTC) enorm gestegen. Er liggen een aantal beursfondsen voor de munt op de plank, waardoor de crypto nu recordhoogtes bereikt.

Onder andere de hashrate, een waarde die aangeeft hoeveel een munt gemined wordt, stijgt hard. Met de enorm gestegen interesse van de laatste tijd, bereikt de hashrate waarden die nog nooit eerder gezien zijn.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Nieuwe interesse zorgt voor enorme stijging van crypto mining

Minen is het proces waarbij investeerders met (speciale) computers voor een crypto netwerk dingen berekenen. Hiervoor krijgen ze tokens van de crypto, en dus geld, als beloning. Met de ‘mining hashrate’ wordt de totale rekenkracht van alle computers die een munt minen bedoelt. Het wordt vaak aangegeven in terahashes (TH) of exahashes (EH) per seconde. Sinds juli 2021 is deze waarde al gestaag aan het stijgen, met wat ups en downs. 

Nu de interesse in bitcoin steeds meer toeneemt, stijgt ook de hashrate harder dan normaal. In mei 2021 daalde de hashrate nog gigantisch. Binnen een paar weken was er nog maar de helft van de oorspronkelijke rekenkracht over. Door onder andere acties van Elon Musk, die toch besloot bitcoin niet te accepteren als betaalmiddel voor Tesla’s, daalde de crypto destijds hard. 

Omdat minen veel stroom en dus geld kost, daalt de winst als bitcoin minder waard wordt. Een bitcoin is momenteel $35.700 waard, na een stijging van 28% deze maand. Voor miners is dit ideaal, aangezien zij nu veel meer geld krijgen voor hun rekenwerk. De hashrate stijgt daardoor vaak enorm, zoals nu. 

Bitcoin gaat door het dak wegens enthousiasme rondom beursfondsen

De reden dat bitcoin de laatste paar weken zo hard is gestegen is de hype rondom ETF’s. Bitcoin spot Exchange Traded Funds voluit, zijn fondsen met een enorme hoeveelheid bitcoin waar men in kan investeren. Zo investeert men nog steeds in bitcoin, maar hebben ze aandelen van een fonds in handen. Dit kan soms een stuk handiger zijn.

De beursfondsen staan al een tijdje in de wacht, van meerdere grote bedrijven. Maar onlangs diende investeringsgigant Grayscale een nieuwe aanvraag in om hun Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) in een ETF te veranderen. Onder andere deze ontwikkeling wakkerde een nieuwe stijging aan voor de grootste token van de crypto industrie.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment