Horecamedewerker met bitcoin miljarden schuldig bevonden

Stefan de Graaf


Het verhaal speelt al een tijdje, maar nu is ook de 42-jarige horecamedewerker Jian Wen schuldig bevonden aan witwassen. Wen zou miljarden euro’s aan bitcoin (BTC) in bezit hebben gehad, dit terwijl ze in de horeca werkte. Dat schrijft de BBC.


Bitcoin projecten krijgen grote investering van mensenrechtengroep

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Opvallende aankopen, vondst bitcoinmiljarden

Wen woonde eerst nog in een klein appartementje boven een Chinees restaurant, maar in 2017 verhuisde ze plotseling naar een gigantisch huis in noord Londen. De huur kostte haar meer dan 17.000 Britse pond (bijna 20.000 euro).

Dit waren de eerste verdachte tekenen dat er toch niet iets helemaal klopte. Daarna probeerde ze in hetzelfde jaar nog een aantal huizen in Londen te kopen. Maar ze kwam toen niet door de antiwitwaschecks heen.

Wen claimde dat ze de miljarden aan bitcoin zelf had verdiend met bitcoin minen. Maar daar geloofden de autoriteiten niets van. De aankoop van de huizen ging dus niet door. Wen ging uiteindelijk op reis en kocht voor tienduizenden euro’s aan juwelen. Daarnaast kocht ze vastgoed in Dubai.

De Britse autoriteiten volgden haar uiteindelijk vijf jaar lang. Tijdens het onderzoek vonden ze onder andere 2 miljard Britse pond aan bitcoin.

Wen schuldig verklaart

Eerder was al in het cryptonieuws te lezen dat Wen uiteindelijk is opgepakt en werd aangeklaagd voor het witwassen van geld. Dit geld zou voortvloeien uit frauduleuze investeringspraktijken. De man achter de fraude was Zhimin Qian. Hij is op de vlucht geslagen.

Wen is wel gepakt en nu schuldig bevonden. Wen wordt bestraft voor het witwassen van opbrengsten uit illegale zaken. Ze krijgt op 10 mei te horen hoe lang ze daadwerkelijk achter de tralies verdwijnt.

Jason Prins van de Britse politie zegt dat de veroordeling een voorbeeld is van hoe serieus het dergelijke zaken neemt:

“Dit vonnis en het langdurige onderzoek dat vijf jaar heeft geduurd, toont aan dat we geen middel onbeproefd zullen laten in ons streven om criminelen te pakken te krijgen die willen profiteren van de opbrengsten van illegale fondsen – hoe complex de zaak ook is.”


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment