Hoeveel kans heeft de solana ETF om geaccepteerd te worden?

Stefan de Graaf


Twee vermogensbeheerders hebben een aanvraag ingediend voor een solana (SOL) exchange-traded fund (ETF). Een kansloze missie, zo lijkt het. Maar één factor zou ervoor kunnen zorgen dat de aanvraag toch kan slagen.

Illegaal cryptobedrijf van $1,3 miljard opgerold: tweetal opgepakt door politie

Illegaal cryptobedrijf van $1,3 miljard opgerold: tweetal opgepakt door politie

Volgende solana ETF aangevraagd

Vorige week was VanEck de eerste vermogensbeheerder die een aanvraag indiende voor een SOL ETF. Naast hun bitcoin (BTC) ETF en zeer waarschijnlijk aanstaande ethereum (ETH) ETF, zou een volgende logische stap een fonds zijn voor solana.

Qua marktkapitaal is solana namelijk de eerstvolgende na bitcoin en ethereum. Alleen tether (USDT) en BNB (BNB) gaan solana nog voor, maar tether is een stablecoin  en BNB is de eigen munt van cryptobeurs Binance. Van beiden is een ETF zeer onwaarschijnlijk.

Slechts één dag na de aanvraag van VanEck diende ook 21Shares hun aanvraag in voor eenzelfde product.  Een van de huidige voorwaarden die de SEC stelt aan de goedkeuring van crypto ETF’s is dat er al een gevestigde en gereguleerde derivatenmarkt moet zijn voor dezelfde munt.

Voor bitcoin en ethereum is dit het geval geweest, in de vorm van futures contracten van CME Groups. Solana heeft deze producten nog niet. Daarmee heeft de solana ETF een stuk minder kans om geaccepteerd te worden dan zijn twee grote broers.

Wel zal de beslissing pas gemaakt worden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump heeft aangegeven een fan van crypto te zijn. Indien hij de strijd wint, kunnen solana’s kansen toenemen. Maar of Trump zijn uitspraken daadwerkelijk waarmaakt, is nog de vraag.

Ethereum ETF’s bijna rond

De ethereum ETF’s moeten nog goedgekeurd worden. Een eerste stap werd eerder dit jaar al genomen, toen de SEC akkoord gaf op de S1-formulieren. Hiermee vraagt een indiener om de regels aan te passen, zodat het beoogde product uberhaipt mag worden geregistreerd.

Na dit akkoord moet er nog een 19b-4 formulier worden ingediend, waarmee het daadwerkelijke product wordt geregistreerd. Wanneer de SEC akkoord geeft of deze formulieren, mogen de ETH ETF’s worden gelanceerd. Volgens de nieuwsberichten zou deze stap nu elk moment kunnen worden gezet.

De aanvraag voor de solana ETF’s zijn op dit moment alleen nog gedaan met de S1-formulieren. Zonder het andere formulier zijn deze aanvragen nog niet compleet. De achterliggende reden is echter logisch. Aan de S1-procedure zit geen deadline, terwijl de 19b-4 formulieren een deadline hebben van 240 dagen.

Dit zou slechts 1 maand zijn na de verkiezingen. De vermogensbeheerders wachten waarschijnlijk wat langer met de indiening van dit formulier, zodat de beslissing ruim over de verkiezingen heen zal worden getild. 


Post Views: 917

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment