grote bank verwacht verdubbeling Amerikaanse schuld

Stefan de Graaf


De zorgen over de financiële gezondheid van de Amerikaanse overheid nemen met de dag toe. Waar dit eerder een probleem was dat vooral op de achtergrond speelde, komt het steeds vaker in de mainstream media voorbij. Nu deelt het gerenommeerde Bank of America dat zij over een periode van 8 jaar een verdubbeling van de totale schuld verwachten.

Van 2017 tot 2025 zou de staatsschuld moeten toenemen van 20 biljoen naar 40 biljoen dollar, maar waarom is dat bullish voor bitcoin?


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Waarom is dit bullish voor bitcoin?

Dit is bullish voor bitcoin, omdat met de schuld ook de rentekosten van de Amerikaanse overheid blijven toenemen. Voor dit jaar liggen die rentekosten al op meer dan 1 biljoen dollar en dat begint aardig in de Amerikaanse begroting te snijden.

Afbeelding

Door de hoge rentes die de Amerikaanse centrale bank hanteert om de inflatie onder de duim te krijgen, moet de overheid een steeds groter deel van zijn schuld “herfinancieren” tegen die hogere rentes.

Daardoor lopen de rentekosten verder op, stijgen de begrotingstekorten, moeten ze meer schulden op zich nemen en stijgen vervolgens de rentekosten weer. Amerika komt zo in een negatieve schuldspiraal terecht, die steeds sneller begint te draaien.

Dat is bullish voor bitcoin, omdat investeerders begrijpen dat er steeds meer dollars gecreëerd moeten worden om de boel draaiende te houden. Nu al lijkt er een “vlucht naar schaarste” te ontstaan van de Amerikaanse dollar naar de schaarste van bitcoin, goud, aandelen, vastgoed en al het andere wat de overheid niet kan bijdrukken.

Is dit probleem nog op te lossen?

Het is nog maar de vraag of er überhaupt een oplossing is voor het schuldprobleem van Amerika. Jaarlijks kampt het met enorme begrotingstekorten die de schulden weer laten stijgen. De berekeningen van Bank of America en andere grote partijen zijn ook nog een gebaseerd op een scenario waarin er geen recessies of andere crises plaatsvinden.

Komt er wel een recessie? Breekt er wel een virus uit? Krijgen we een gigantisch oorlog? Dan kan het schuldprobleem van Amerika wel eens veel sneller een groot probleem worden voor de wereldmacht.

Om die reden lijkt het lange-termijn plaatje voor de bitcoin koers op dit moment behoorlijk bullish.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment