Grayscale introduceert ‘mini’ bitcoin ETF, 10x lagere kosten dan GBTC

Stefan de Graaf


Foto: T. Schneider/Shutterstock

Meer dan een maand terug diende crypto-vermogensbeheerder Grayscale een aanvraag in om een ‘’mini’’ versie van zijn bitcoin (BTC) spot ETF te lanceren. Nu heeft de gigant meer details vrijgelaten over het beoogde beursfonds, waaronder de vergoedingen. Grayscale’s in januari gelanceerde bitcoin spot ETF (GBTC) is momenteel veruit het duurste bitcoin fonds op de Amerikaanse markt, maar het nieuwe broertje moet bijna 10 keer goedkoper worden.


Bitcoiners betalen meer dan €2 miljoen voor historisch halving blok

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Grayscale Bitcoin Mini Trust, met 0,15% kosten

Op 12 maart diende Grayscale een S-1 aanvraag in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor zijn beoogde ‘Bitcoin Mini Trust’. Deze zal, indien goedgekeurd, net als GBTC op de New York Stock Exchange (NYSE) genoteerd worden.

Bij de aankondiging van vorige maand werd al vermeld dat het nieuwe fonds significant lagere vergoedingen zou krijgen dan GBTC. Uit een nieuwe indiening blijkt dat hier geen woord over is gelogen. De mini ETF zal namelijk een vergoeding van 0,15 procent krijgen, wat het de goedkoopste optie van alle bitcoin ETF’s zou maken. Het vormt een gigantisch contrast met Grayscale’s GBTC, dat 1,5 procent in rekening brengt bij aandeelhouders.

De nieuwe ETF zal een afsplitsing zijn van GBTC. 10 procent van de bitcoins die Grayscale beheert als onderpand voor zijn fonds zullen gebruikt worden als startkapitaal voor de mini ETF. Aandelen van het nieuwe Grayscale Bitcoin Mini Trust zullen logischerwijs evenredig verdeeld worden onder de huidige GBTC-aandeelhouders.

Investeerders moeten echter niet al te hoge verwachtingen hebben volgens Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas. “Dit zijn pro-forma financiële gegevens en dus hypothetisch,” legde Balchunas uit in een bericht van 20 april op socialmediaplatform X, waarbij hij betoogde dat hoewel veranderingen mogelijk zijn voor de lancering, de vergoedingen bedoeld waren om de aandacht van investeerders te trekken.

Genadeloze GBTC uitstroom

Grayscale’s GBTC, dat bij de ETF-goedkeuring in januari werd geconverteerd naar een spot ETF, kampt met een hardnekkige uitstroom. Al sinds de lancering stroomt er iedere dag geld uit het fonds.

In iets meer dan drie maanden tijd is het fonds zelfs al meer dan gehalveerd. Op 11 januari, de dag van de lancering, hield Grayscale bijna 620.000 bitcoins vast voor GBTC. Inmiddels is dit teruggebracht tot iets meer dan 300.000 bitcoins. De relatief hoge vergoedingen vormen een belangrijke reden voor investeerders om hun koffers te pakken. Een deel van de kapitaalvlucht is tevens te wijten aan grote verkopen verbonden aan de faillissementen van crypto exchange FTX en crypto-leenplatform Genesis Global Capital.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment