Goud gaat bitcoin achterna en verbreekt óók zijn recordprijs

Stefan de Graaf


Afgelopen dinsdag heeft de goudkoers een recordprijs gemeten in Amerikaanse dollar; op dezelfde dag dat de bitcoin koers zijn vorige record heeft verbroken. Op woensdag volgde de goudkoers gemeten in de euro.


🚀 Nederlanders geven al onze lezers gratis crypto; pak jouw gratis $MATIC

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Recordkoersen voor goud en bitcoin

De goudkoers doet op het moment van schrijven hard zijn best om het territorium van de vorige all-time high definitief achter zich te laten, maar hoger is het bedrag in de dollar al. Op woensdag bereikte de koers al een bedrag van zo’n 2149,20 dollar per ounce (28,35 gram). Het vorige record is begin december gevestigd en lag op 2.135,39 dollar.

Investeerders die vooral de euro gebruiken hebben iets minder geluk; dat record staat op 1974,19 euro. Op het moment van schrijven is de koers licht gecrasht met een half procent, tot ongeveer 1.965 euro. Toch is de goudkoers in euro’s in één week tijd met ruim 5% gestegen. Het betreft de grootste koersverandering sinds afgelopen oktober, toen de prijs met ongeveer 10% steeg.

Bijzonder is dat de bitcoin koers op dinsdag eveneens een record behaalde. Erg overtuigend was dit record eveneens niet; vooralsnog is hij blijven steken rond 67.000 dollar, in plaats van dat deze verder is doorgeschoten naar duidelijk hogere niveaus.

Rentes en grote vraag drijfveren voor goud

In ieder geval is het optimisme in de markt duidelijk. Investeerders verwachten volgens analisten dat centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve de rentes weer zullen verlagen, schreef Reuters op dinsdag na het record van goud.

De beleidsrente van de Federal Reserve ligt al sinds augustus op 5,33%, wat al sinds 2001 niet meer is gebeurd. Zelfs op de piek in 2007 lag de rente lager. Lagere rentes maken het gemakkelijker om valuta te lenen, wat de economie en financiële markten stimuleert. Hogere rentes kunnen negatieve gevolgen hebben voor de economie; dat is ook één van de redenen waarom de rentes na augustus niet nog verder zijn verhoogd.

Naast door het positieve sentiment rondom goud is het nieuwe record te verklaren doordat de vraag in Azië groot is. Geopoltieke risico’s spelen ook een grote rol, volgens Reuters.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 84Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment