FTX terugbetalingen kunnen positief effect hebben op crypto koersen

Stefan de Graaf


Het is je vast niet ontgaan dat eind 2022 de crypto exchange FTX instortte. Het zorgde voor paniek in de crypto markt, met als gevolg dat veel munten een bodem bereikte. Inmiddels staat de markt er weer anders voor en staan schuldeisers eindelijk op het punt om hun geld terug te verwachten.

FTX had naar verluidt schulden van ongeveer $9 miljard na de ineenstorting. De beheerde activa bestonden onder andere uit $7,5 miljard aan geblokkeerde Solana (SOL) en $1 miljard in Grayscale aandelen. FTX heeft plannen onthuld om schuldeisers, wiens claims onder de $50.000 vallen, 118% van hun vordering te betalen.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Opwaartse druk voor crypto

Volgens een recent rapport van onderzoeksplatform K33 Research kunnen de geplande terugbetalingen echter een positieve invloed op de markt hebben. K33 verwacht namelijk dat de schuldeisers van FTX het geld gaan gebruiken om er crypto’s mee te kopen.

De analisten van K33 benadrukken het verschil tussen FTX’s contante betalingen en de geplande uitbetalingen door Mt. Gox, een exchange dat in 2014 failliet ging. Ook Gemini moet geld terugbetalen aan bepaalde gebruikers die onderdeel waren van hun “Earn” programma.

Mt. Gox en Gemini moeten gezamenlijk een waarde van ongeveer $10,6 miljard terugbetalen en doen dit in de vorm van crypto. De analisten verwachten dat de schuldeisers hiervan waarschijnlijk hun crypto verkopen om hun verliezen te herstellen.

De K33 analisten blijven echter bullish. Ze verwachten namelijk dat de koopkracht die door de FTX schuldeisers toeneemt de verkoopdruk van Mt. Gox en Gemini schuldeisers zullen compenseren en uiteindelijk zelfs voor een opwaartse druk in de markt zal zorgen.

Timing belangrijk voor cryptobeleggers

De timing van de terugbetalingen kan ook invloed hebben op de cryptomarkt. Gemini’s terugbetaling wordt verwacht in juni, terwijl die van Mt. Gox tegen oktober 2024 gepland staat. Als FTX’s herstructureringsplan door de rechtbank wordt goedgekeurd, is het bedrijf van plan zijn schuldeisers binnen twee maanden terug te betalen.

De analisten voorzien dat de terugbetalingen ertoe kunnen leiden dat we een rustige zomer gaan meemaken op de markt. Vervolgens kunnen we een sterker einde van het jaar zien, afhankelijk van wanneer de betalingen daadwerkelijk plaatsvinden.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment