extreme volatiliteit Japanse yen vormt risico

Stefan de Graaf


De Japanse yen staat al weken onder druk en vannacht schoot de USD/YEN voor het eerst sinds 1990 boven de 160 uit. Vrijwel meteen daarna viel de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Japanse yen weer terug naar de huidige koers van ~155.

Wat is hier aan de hand? En waarom vormt de verzwakking van de Japanse yen in potentie een gigantische bedreiging voor de bitcoin (BTC) koers?


Bitcoin wordt meer waard dan goud, zegt cryptobull Pompliano

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Interventie van de Japanse centrale bank?

Het bijzondere aan deze volatiele ontwikkeling van de koers van de Japanse yen, is dat de centrale bank in de tussentijd niets met de rentes deed. De rente is ongewijzigd gebleven, waardoor de markt nu volop in de speculatiemodus zit.

Hoe kan het dat de Japanse yen na het bereiken van die angstaanjagende koers van 160 ten opzichte van de Amerikaanse dollar meteen weer flink in waarde steeg?

Kan het zijn dat de Japanse centrale bank op dit moment gigantische hoeveelheden Amerikaanse dollars verkoopt om de yen te steunen?

Dat is goed mogelijk, want Japan is met 1,138 biljoen dollar (!) aan Amerikaanse staatsobligaties de grootste buitenlandse investeerder in Amerikaanse schuldpapieren. In theorie kan Japan de Amerikaanse dollar een gigantische tik verkopen door deze staatsobligaties te dumpen en hier Japanse yen’s mee terug te kopen.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In theorie is dat een gevaarlijke ontwikkeling voor de bitcoin koers. Als de Japanse centrale bank besluit om Amerikaanse staatsobligaties te dumpen, dan daalt de Amerikaanse dollar, maar stijgen ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties.

Waarom?

Als de Japanse centrale bank Amerikaanse staatsobligaties dumpt, dan is er in feite minder kapitaal beschikbaar voor de Amerikaanse overheid om te lenen. Daardoor kunnen investeerders een hogere rente vragen, waardoor de rentes op staatsobligaties stijgen.

Door die hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties is het aantrekkelijker voor investeerders om zich daar te verschuilen voor de inflatie. Hierdoor kan het zijn dat staatsobligaties tijdelijk een meer aantrekkelijke investering zijn dan bitcoin en aandelen.

Dat is wat we nu lijken te zien in de markt. Overigens niet alleen door deze “mogelijke interventie” van de Japanse centrale bank. De inflatie liep gedurende het eerste kwartaal van 2024 immers ook op in de Verenigde Staten, waardoor de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen moet uitstellen en de rentes op staatsobligaties ook weer oplopen.

De bovenstaande tabel van Tradingview toont welke rentes investeerders momenteel kunnen krijgen als ze hun kapitaal vastzetten in Amerikaanse staatsobligaties.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment