Ex-CEO van crypto beurs Binance niet vluchtgevaarlijk verklaard

Stefan de Graaf


Vorige week trad Binance-CEO Changpeng Zhao, ook wel bekend als ‘CZ’, plotseling af. Dit was onderdeel van een schikking met het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Toch had het ministerie wat aanmerkingen bij het accepteren van zijn vrijlating op borgtocht, hij zou namelijk vluchtgevaarlijk zijn. Maar nu beschouwt het dit niet meer als een groot risico.


Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Ex-CEO van grootste crypto exchange toch niet vluchtgevaarlijk

Zhao is vorige week vrijgelaten op borgtocht. Omdat hij onder meer werd verdacht van fraude kan hij een celstraf van 18 maanden krijgen. Dit zal de CEO op 23 februari te horen krijgen. Voor nu vond het Openbaar Ministerie een enorme boete voor Binance van 4,3 miljard dollar en een voor CZ van 50 miljoen dollar genoeg.

Wel is zijn vrijlating op borgtocht, waar enkele eisen aan vast kleven. Zo mag hij niet zomaar naar het buitenland, daar moet hij toestemming voor vragen bij de Amerikaanse overheid. Hij zou namelijk vluchtgevaarlijk zijn.

De ex-topman heeft namelijk maar minimale burgerlijke banden met de Verenigde Staten, waardoor hij de mogelijkheid zou hebben om op de vlucht te slaan als hij eenmaal het land uit was. Maar CZ was het hier niet mee eens, hij wil naar familie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en was verder niet van plan om te vluchten.

Volgens door CoinDesk ingeziene juridische documenten is het OM het nu eens met Zhao’s advocaat. CZ zou geen vluchtgevaar zijn, ook niet als hij naar de VAE vertrekt. Het OM is overstag gegaan doordat CZ de intentie toonde om de zaak op te lossen. Hij heeft namelijk ook een borg van meer dan 190 miljoen dollar betaald, en hij is open geweest over zijn intentie om bij familie in het buitenland te verblijven.

CZ blijft bitcoin miljardair, Binance zet door

De boete van 4,3 miljard dollar is één van de grootste in de geschiedenis van de financiële wereld, maar de boete van 50 miljoen dollar voor CZ zelf lijkt wel mee te vallen. Men weet niet hoeveel crypto CZ bezit,  maar zoals het er nu uitziet blijft hij miljardair. Ook gaat Binance gewoon door met de werkzaamheden. 

In de tussentijd is het bekend geworden dat CZ het land voorlopig niet verlaten mag. Ondanks dat ze de CEO niet als vluchtgevaarlijk zien, zijn de rechters en Amerikaanse overheid het erover eens dat hij toch zijn zitting op 23 februari het land niet uit mag.

In ieder ander geval zouden ze een multimiljardair die een mogelijke gevangenisstraf tegemoetziet en naar een land zonder uitleveringsverdrag wilt hebben vastgehouden. Ook Zhao ontspringt niet de dans, om tegenstrijdigheid te voorkomen. Om zijn familie in de Verenigde Arabische Emiraten te kunnen zien, zal hij tot na februari moeten wachten.

Post Views: 13Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment