EU wil meer controle over privacy-kant van cryptocurrencies

Stefan de Graaf


Veel overheden zijn al jaren kritisch op bepaalde delen van de crypto-industrie die je privacy bevorderen, zoals mixers en privacycoins. De Europese Unie lijkt vooralsnog af te zien van een volledig verbod. Maar ook op het vlak van privacy staat de crypto-industrie niet stil, daarom heeft de EU zijn houding rondom privacy opnieuw bijgesteld. De overheid is vrij kritisch.

Elon Musk ontkent dat hij met Trump heeft gepraat over crypto

Elon Musk ontkent dat hij met Trump heeft gepraat over crypto

EU kritisch op mixers en privacycoins

De EU Innovation Hub for International Security constateert in een onderzoeksrapport dat er een balans gevonden moet worden tussen privacy en veiligheid. Privacy is een fundamenteel recht in de EU, maar criminelen maken hier graag misbruik van, concludeert de EU.

Van aan cryptocurrencies en blockchains gerelateerde technologieën bestempelt de EU crypto mixers en privacycoins als problematisch. Deze technieken hebben zich namelijk opnieuw weten te verbeteren, waardoor overheidsinstanties als het ware een stap achter de criminelen lopen.

“Mixers en privacycoins hebben het opsporen van [crimineel geld] al jaren ingewikkeld gemaakt, maar Mimblewimble en zero-knowledge proofs zijn relatief nieuwe ontwikkelingen die ook de zichtbaarheid van crypto-adressen, saldo’s en transacties kunnen verminderen.” – EU Innovation Hub

Ook hackers en scammers in de crypto-industrie maken graag gebruik van diensten als Tornado Cash om niet gepakt te worden, concluderen de overheidsinstanties. Dat is ook geen geheim meer; een paar dagen geleden stuurde de hacker van het cross-chain bridgeprotocol Orbit Chain het geld hiervan naar Tornado Cash. En eind vorige maand gebeurde iets minstens zo vreemds. Toen werd Tornado Cash zelf namelijk gehackt voor bijna een miljoen dollar.

EU streng voor crypto

De EU Innovation Hub is een samenwerkingsverband tussen Europol, Eurojust en andere Europese veiligheidsinstanties. Aanzetten tot concrete acties doen de schrijvers eigenlijk niet, in plaats daarvan is het voornamelijk een beschrijving van de stand van zaken. Toch ligt het voor de hand dat het rapport zijn doorwerking zal vinden in het beleid van de EU.

Al meerdere jaren willen sommige partijen binnen de Europese Unie een volledig verbod op privacycoins zoals monero (XMR). Ook trad de Nederlandse overheid hard op tegen de in Amsterdam wonende ontwikkelaar van Tornado Cash.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment