Ethereum’s volgende grote update: belangrijke meeting op komst

Stefan de Graaf


De Ethereum (ETH) gemeenschap kijkt al geruime tijd uit naar de volgende grote netwerkupdate. Al sinds de meest recente Shapella hard fork van april vorig jaar zijn de ogen massaal gericht op de zogenoemde ‘Dencun’ update. Sinds vorige maand wordt het volop uitgerold op testnetwerken, maar volgende week zal eindelijk de officiële datum bekend worden gemaakt wanneer het hoofdnetwerk aan de beurt is.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Ethereum update komt steeds dichterbij

Gisteren werd Dencun, ofwel ‘Deneb-Cancun’ in zijn volledigheid, uitbundig besproken tijdens de Ethereum All Core Developers Execution (ACDE) call. Ethereum hoofdontwikkelaar Tim Beiko bracht op sociale mediaplatform X de belangrijkste punten aan het licht.

Beiko schrijft dat ze tijdens de meeting ervoor hebben gekozen om nog geen datum vast te stellen voor de implementatie op het mainnet.

Eerder deze week kon je al lezen dat de update met succes werd gelanceerd op het ‘Sepolia’ testnetwerk. Beiko herhaalde dat ‘’over het algemeen alles heel soepel verliep’’ en dat de uitrol op het volgende en tevens laatste testnetwerk, ‘Holesky’, voor 7 februari gepland staat.

‘’Ervan uitgaande dat alles er volgende week goed uitziet, hopen we de datum vast te stellen op de ACDC van donderdag,’’ aldus Beiko.

Christine Kim, de vice-president van onderzoek bij crypto-investeringsfonds Galaxy Digital, schat de kans op mainnet-activatie tegen het einde van maart op 80 procent, zo schreef ze gisteren op X.

Ze voegt hieraan toe dat het ook mogelijk is dat Dencun live gaat tegen het einde van deze maand, maar zei dat de kans hierop dichter bij 40 procent ligt.

Ethereum Dencun

Dencun is een belangrijke update om de operationele efficiëntie en veiligheid van het Ethereum netwerk te verbeteren.

Met name Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844, beter bekend als ‘proto-danksharding’, is een belangrijk onderdeel dat de schaalbaarheid een flinke boost moet geven.

Proto-danksharding is ontworpen om de kosten van rollups te verminderen. Met rollups worden transacties buiten de layer-1 blockchain, in dit geval Ethereum, uitgevoerd en gebundeld in een enkele ‘samengevatte’ versie.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment