Ethereum verbreekt belangrijk crypto record, ondanks problemen

Stefan de Graaf


De prestaties van de ethereum koers waren in 2023 sterk, maar konden niet opboksen tegen bitcoin. De token steeg in een jaar met 100%, terwijl de bitcoin koers een prijstoename van 150% neerzette. Dat neemt niet weg dat het Ethereum-netwerk er bijzonder sterk voor staat. En dan specifiek op het gebied van staking. Deze functie van de blockchain is namelijk nog nooit zo succesvol geweest als nu.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Recordbedrag in Ethereum stakingcontract

Dat blijkt uit gegevens van IntoTheBlock. Ongeveer 24,3% van alle ETH zit vast in het stakingcontract, wat een hoger percentage is dan ooit tevoren. In totaal gaat het om ongeveer 29,1 miljoen ETH, wat bij de huidige koers ongeveer 66 miljard dollar waard is. Ook absoluut gezien is dit een record; sinds de Merge-upgrade in september van 2022 is het netwerk immers meestal deflatoir. Het aantal coins groeit over het algemeen dus niet meer.

Of dit betekent dat staking ook populairder is dan ooit is niet duidelijk; de maatstaf meet namelijk niet het aantal deelnemers. Het zou kunnen dat de bedragen voornamelijk afkomstig zijn van grote investeerders.

ETH staking populair, ondanks problemen

Ondertussen heeft het Ethereum (ETH) netwerk te kampen met de nodige uitdagingen. Eind vorig jaar pleitte Ethereum-medebedenker Vitalik Buterin nog voor het terugkeren naar de ‘oude kernwaarden’. Dit sloeg op decentralisatie, censuurresistentie en neutraliteit. Dat zou nu ver te bekennen zijn, zo zorgt speciale software er al sinds 2022 voor dat bepaalde transacties die niet voldoen aan Amerikaanse sancties niet verwerkt kunnen worden.

Ook de enorme drukte op het netwerk is een probleem. Transactiekosten liggen hierdoor erg hoog, en het duurt soms lang voordat een transactie is verwerkt. De centralisatie is ook te merken doordat slechts één validator het overgrote deel van de transacties verwerkt – bijna 80% zelfs. Dit verergert het probleem van de netwerkdruk nog meer.

Wél positief is dat er ook voor ethereum flink wat aanvragen voor spot-ETF’s liggen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Nu vergelijkbare fondsen voor bitcoin (BTC) zijn goedgekeurd, is de hoop dat de goedkeuring voor de ETH-fondsen minder lang zal duren.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment