Ethereum oprichter ziet AI als redder voor belangrijk netwerk obstakel

Stefan de Graaf


De afgelopen tijd is de opmars van artificial intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie, niet te missen. Vooral de generatieve modellen van AI bedrijf OpenAI zijn bekend. Maar Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum (ETH), gelooft dat AI ook zou kunnen bijdragen aan de verbetering van het Ethereum netwerk.


Crypto ontbijt: Bitcoin en Ethereum bereiken historische mijlpalen

  • icon-ethereum

    Ethereum nieuws

AI kan Ethereum veiliger maken

Op zondag deelde Buterin in een bericht op X zijn hoop voor AI. Zo zegt hij dat AI weleens het “grootste technische” risico van Ethereum zou kunnen oplossen. Dit zijn volgens hem namelijk fouten die diep in de code verstopt zitten. 

“Een toepassing van AI waar ik naar uitkijk is AI-geassisteerde verificatie van code en het vinden van bugs. Momenteel zijn bugs in de code waarschijnlijk het grootste technische risico van Ethereum. Als iets dat kan veranderen, zou dat geweldig zijn.”

De achterliggende code van de Ethereum blockchain is gemaakt door ontwikkelaars. Hoewel deze van het allerhoogste niveau zijn, is het onmogelijk om volledige perfectie te garanderen. Mensen zijn nu eenmaal niet foutloos. AI zou hierbij een groot verschil kunnen maken door code te controleren en waar nodig fouten eruit te halen.

Kritiek op AI

Niet iedereen is echter overtuigd van deze capaciteiten van AI. Volgens Kang Li van blockchain beveiligingsbedrijf CertiK kunnen AI modellen, zoals ChatGPT, juist meer problemen veroorzaken dan ze oplossen wanneer deze toegepast worden op code. Li zegt echter wel dat ChatGPT als een goede hulp assistent zou kunnen fungeren.

“Ik denk dat ChatGPT is een zeer handig middel voor mensen die code analyses uitvoeren en zich bezighouden met reverse engineering. Het is zeker een goede assistent, en het verbetert onze efficientie aanzienlijk.”

Huidige AI modellen zijn dus wellicht nog niet geschikt om blind te vertrouwen. Maar zoals we weten staat AI in de kinderschoenen en is het ongetwijfeld een kwestie van tijd voordat er nieuwe en betere modellen beschikbaar worden. Op termijn zullen er zelfs AI modellen beschikbaar worden die specifiek zijn ontwikkelt voor programmeren van code.

Hoewel Buterin dus optimistisch is, waarschuwde hij in het verleden ook al voor de risico’s van het gebruik van AI. Hij riep blockchain ontwikkelaars toen op voorzichtig te zijn met het gebruik van AI.

 


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment